We gaan als de brandweer!

Mooie techniek aan boord: de sateliet telefoon

Mooie techniek aan boord: de sateliet telefoon

Dag 3 op zee – Eindelijk kunnen we deze veelgebruikte uitspraak van de Vagebond (Helga en Rene Spit) zelf eens gebruiken. De afgelopen 24 uur hebben we geweldig lekker gezeild. De wind is iets toegenomen tot 20 knopen wind uit het Noord Oosten. De golven nemen daardoor ook iets regelmatig worden we gelanceerd, uit bed of van de bank! Oppassen en schrap zetten dus!

Onze positie is:
23.39.623N
019.51.675W

Vandaag was er eentje van mijlpalen:
– We hebben maar liefst 128 mijl gezeild in de afgelopen 24 uur
– We hebben alles gezeild op genua en grootzeil, de motor is voor het eerst niet aan geweest (dat wordt koud douchen!)
– De windpilot heeft alles gestuurd en doet het perfecto!

Verder nog bijzonderheden?
We hebben om 20.00 uur voor het eerst naar het Nederlandse maritieme netje geluisterd op de SSB. De eerste Nederlandse boten zijn onderweg naar de overkant met verschillende bestemmingen (Suriname, Frans Guyana, Carieb etc.) en met dit netje houden ze onderweg contact. Zo is er meteen aan het begin ruimte voor spoed vragen en daarnaast worden posities, weer en bijzonderheden uitgewisseld. Voor zo ver wij konden tellen zijn er nu 5 boten vertrokken.

We hadden afgelopen nacht een prachtige sterrenhemel met veel vallende sterren. En de maan was laat. Rond half 2 in de nacht stond er ineene een oranje gloed aan de horizon. Ik schrok me dood, wat is dat? Het bleek de opkomende maan, die ook eerst oranje is bij opkomst. En daarna gaat ie snel omhoog en heb je een ‘lichtje’ in de kuip.

Ramkoers!

Ramkoers!

Vanmorgen om 7 uur werden we opgeschrikt door het alarm van de marifoon. Er lag een tanker met bestemming Rotterdam op ramkoers. Zal je altijd zien. Zo zie je 24 uur geen schip en zo kom je 1 schip tegen die precies dezelfde koers vaart, alleen in tegen gestelde richting. Aangezien hij toch wat groter is en sneller gaat (11 knopen) heb ik de koers iets verlegd. We voeren op een mijl langs elkaar heen.

Via de satelliet telefoon kregen we een sms�je van CdO (Cees de opstapper). Hij zeilt vanaf de Kaap Verden met ons mee naar de overkant. Morgenochtend vliegt hij over ons heen naar Sal, bizar idee, wij zijn dan al 5 dagen onderweg en hij vlieft in 4 uur! Cees goede vlucht en tot gauw! Vergeet je muts niet 😉

We hebben nog geen idee van aankomst tijd in Mindelo. Als we zo snel blijven lopen hebben we morgen ‘Halfway Day’. We hebben nog zo�n 480 mijl te gaan.

Tot het volgende zeebericht.
—–
At 12/7/2012 4:15 PM (utc) our position was 23�38.18’N 019�52.79’W

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *