World Clean up Day Bonaire

Before

Before

Plastic flessen / doppen / glazen potjes / injectiespuiten / doppen / kinderspeelgoed /tandenborstels / wc-bril / touw / foam letters / kwasten / kersttak / aanstekers / doppen / slippers / gymschoenen / deodorantflesjes / kratten / plastic zakken / borstels /doppen / kammetjes / glas / blikjes / plastic bestek / doppen / eetbakjes / lipgloss / tube zonnebrand  en o ja hadden we het al vermeld… heeeeeel veeeeel doppen!

Om 6 uur gaat de wekker en doen wij langzaam onze ogen open… het wordt al licht. Kopje koffie / thee, broodjes smeren, spullen pakken, we zijn er klaar voor!

Verzamelen bij Selibon

Verzamelen bij Selibon

We worden door Alex & Sylvia opgepikt en rijden naar het nog vrij nieuwe afval inzamelterrein van Selibon, vlakbij de warehouse. Het ontvangstcomittee staat al klaar bij de standjes, we worden ingeschreven bij het ‘Team Stinapa’ en krijgen als bewijs een soort ticket. Daarnaast krijgen we van Selibon handschoenen, zakken, heerlijke krentenbollen en flessen water (in plastic, klein minpuntje). Als we staan te wachten mogen we zelfs een kopje koffie pakken van het huis om nog even wakker te worden. “Het is wel selfservice hoor, maar voel je thuis!”

Er hebben zich rond de 500 mensen aangemeld voor de World Clean up Day. Je kon van te voren het gebied opgeven, dat je wilt schoonmaken met een team / bedrijf. Wij zijn ingedeeld bij het team van Stinapa en de Sea Turtle Conservation Bonaire en zij hebben Buca Washikemba, aan de oostkant van Bonaire uitgezocht. Dit is een strandje waar schildpadden normaal eieren leggen (schildpadden keren altijd terug naar het strand waar ze zelf geboren zijn), maar wat nu bezaaid ligt met aangespoelde voornamelijk plastic rotzooi.

Het was best zwaar in de volle zon. En inderdaad, we moeten veel bukken! Maar voor het goede doel hebben we wel wat over. We zijn de tel kwijt geraakt maar we hebben zeker ieder 5 zaken vol plastic verzameld. Deze zakken leggen we klaar voor de ophaaldienst op de parkeerplaats. Daar worden we tussendoor verwend met voldoende ijskoud water, krentenbollen, watermeloen en sinaasappels. Heerlijk als het zo warm is! Aan het einde van de ochtend is het strand nagenoeg schoon en ligt er een geweldige verzameling plastic zakken op de parkeerplaats. Deze worden na afloop meteen opgehaald door de mannen van Selibon. Goed bezig!

After

After

Wat is het meest vreemde dat we vinden?
Het is bizar om te zien dat veel plastic verpulvert op het moment dat we het oppakken, het valt spontaan uit elkaar in veels te kleine stukjes… Dit gebeurt vooral bij de plastic verpakkings bakjes van (afhaal)eten. Jammer genoeg belanden deze stukjes plastic weer in het water, worden gegeten door dieren of verpulveren nog meer en drijven op de stroom naar een centrale plaats in de oceaan, waar zich de inmiddels de welbekende Plastic Soup vormt! Daarnaast verbazen we ons over de grote hoeveelheid injectiespuiten, grote hoeveelheid doppen in alle soorten & maten (ze moeten verboden worden!) en het plastic kinderspeelgoed…  Het meest bizarre dat we vinden is een wc-bril.

Selibon haalt meteen het verzamelde afval op!

Selibon haalt meteen het verzamelde afval op!

Na afloop is er nog een prijs te winnen met onze tickets. Bij het noemen van het eerste nummer reageert er niemand. Ben zegt; “Goh Ing, kijk jij eens, dat moeten wij zijn, want niemand reageert…” En tot onze verbazing klopt het! Ik heb eerste keuze en win een ketting met schildpad van de Sea Turtle Conservation Bonaire. Daarna zijn we klaar en trakteren ons zelf op een lokale geiten stoba (stoofschotel) bij de Restaurant De Brandaris.

Hoe lang doet zwerfvuil er over om te verteren?
En als we dan toch lekker bezig zijn vragen we ons meteen af hoe lang iets er over doet om te verteren:

Bananen -en sinaasappel schil  2 tot 5 weken

Sigarettenpeuk                           1 – 5 jaar

Plastic tas                                  10 – 20 jaar

Bierblikjes                                   50 jaar

Leer                                            50 tot 80 jaar

Plastic waterfles                         450 jaar

Nylon draad                                600 jaar

Glazen fles                                 1000 jaar

Best heftig als je leest hoe lang het soms duurt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *