We zijn in Trinidad & Tobago en een van de populaire lokale specialiteiten is Bake & Shark. Bake slaat op het holle broodje van gefrituurd deeg. En shark, tja op haai… Niet de grote Jaws haaien zoals uit de film, maar kleine haaitjes die leven op grote diepten. En het broodje wordt geserveerd met tomaten, sla, uien, komkommer, witte kool en een rijkdom aan sausjes zoals; mosterd-, knoflook-, tomatenketchup, peper- , green seasoning en Chadon Beni saus. Wat? Dit is een waanzinnig lekkere koriander saus, die ze veel gebruiken in de Caribische keuken en het is eenvoudig zelf te maken.
Ik heb op de markt en in de winkel gezocht naar koriander, om deze saus zelf te maken, maar helaas niet gevonden. Eenmaal thuis begreep ik waarom… de koriander ziet er iets anders uit en ze noemen het ook anders…. culantro of bhandhania. Het verschil is dat de koriander hier net iets meer geur en smaak heeft. Andere mooie bijnamen zijn: valse koriander, zwart benny, fitweed, duck-tong kruid, zag blad kruid, zaagtand koriander, stekelige koriander, en lange koriander. Je begrijpt dat zwarte Benny onze favoriet is!
En voor de liefhebber die zich ook eens wil wagen aan Trrrrini koken, een klein begin met de Chadon Beni chutney:
Nodig:
- 30 blaadjes coriander (culantro)
- 5 knoflook teentjes
- 1 kleine hete peper
- beetje zout naar smaak
Bereiden:
- Was de koriander bladeren en peper, ontdoe de knoflook van de schil.
- Doe alles in de blender. Je kunt het ook snijden.
- Beetje zout en water er bij, blenderen maar en klaar is je Chadon Beni saus.
Heerlijk, N-Joy!