Bij IJmuiden linksaf!

Onderweg naar Cherbourg

We zijn vertrokken! Het doel was Scheveningen, maar het weer was zo lekker dat we besloten door te gaan. Volgens de weerkaarten bleef het voorlopig tot zondag mooi weer, dus voor ons een moment om te pieken en door te zeilen naar het zuiden. Nu of nooit! We hadden genoeg eten en drinken aan boord, de tanks zaten vol en alles was opgeladen. Daarnaast waren we het onstabiele weer in Nederland ook wel een beetje zat…

We hebben drie dagen en twee nachten doorgebracht op zee en het is ons goed bevallen. Het weer was een kadootje. Niet al te veel wind, dus we hebben de motor af en toe bijgezet om de vaart er in te houden. Maar we konden wel lekker doorvaren, de zee was vaak spiegelglad.

Tijdens de tocht hebben we perfect kunnen navigeren met de plotter. Daarnaast maakte ik ook veel gebruik van Navionics op de ipad en iphone, omdat je dan lekker snel kunt in- en uitzoomen. Daarnaast staat de marifoon altijd op 16 standbye. En natuurlijk hebben we de AIS aan. Wat een geweldig apparaat. Dit geeft je veel vertrouwen. Je ziet alle grote schepen lang van te voren aankomen. Je kunt goed de koers inschatten en als je twijfelt stuur je bij. Als je blijft twijfelen kun je ze ook oproepen (was niet nodig). Daarnaast geeft de AIS extra informatie over de boten die je tegenkomt, iets wat leuk is om te lezen tijdens de nachtelijke uurtjes.

We lopen een wachtsysteem van 4 uur op, 4 uur af. Tijdens de nachtwacht vermaak ik mij prima. Eerst heb ik geprobeerd een boek te lezen, dat lukt nog niet erg, ik word een beetje misselijk (overdag is dit gelukkig geen probleem). De hemel was bezaaid met sterren, dus ik heb met Skywalker (app’je) gekeken wat voor moois ik allemaal zag. De maan, Jupiter en Venus stonden achter me en het sterrenbeeld Waterman stond voor de boeg. Ik heb ook ongelofelijk mooie zons- op en -ondergangen en veel vallende sterren gezien. Na 4 ben ik opgehouden met tellen. Maar ik heb wel de nodige wensen gedaan.

En overdag werden we getrakteerd op bijzonder mooi zonnig weer. Lekker douchen op het achterdek, beetje navigeren, boek lezen, Ben geknipt op het voordek en we pakten om de beurt ons moment van rust. Het was echt genieten.

We hebben voornamelijk langs de scheepvaartroute aan de Franse kant gevaren. Dit was de kortste route. Alleen bij Calais/Boulogne sur Mer moesten we een beetje uitwijken. We hebben weinig andere zeilboten gezien.

Zonsopgang

Eenmaal aankomend in Cherbourg merkte we dat de AIS ook heel goed werkt voor het thuisfront. Velen van jullie hebben ons gevolgd en verwelkomd en France op het moment dat we Cherbourg binnen liepen. Super leuk!

Un vin, bierre et saucisson sec au Cherbourg. Wel verdiend na 3 dagen!

2 reacties op “Bij IJmuiden linksaf!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *