Bon Bini na Bonaire: Welkom op Bonaire

Kleine wasjes ...

Kleine wasjes …

Sinds 10 10 2010 is Bonaire een bijzondere gemeente van Nederland. Maar we moeten vandaag wel eerst weer even netjes inklaren en dat doen we op Plasa Wilhelmina. De dinghy leggen we bij Karels Bar en we lopen naar het douane/immigratiekantoor. Alles kunnen we in 1 keer regelen. We krijgen een stempel met flamingo in ons paspoort en staan al snel weer buiten. Bijzonder makkelijk en snel! Super.

Wij dachten dat Bonaire staat voor schone lucht, maar het woord blijkt uit het vroegere Indiaans (Caiquetiol) van het woord ‘Bonay’ te komen en het betekent laag land. Laag is het zeker, want het duurde best lang voor we het in zicht kregen. En dan zie je vanuit het oosten komend vooral de zoutbergen! Er wonen ongeveer 15.000 inwoners op Bonaire. En dat het een klein wereldje is merken we al gauw aan de mensen die ons hebben meegenomen tijdens een lift. We komen ze overal op het eiland weer tegen. Bonaire ligt overigens maar 80 km van Venezuela en 48 km van Curaçao.

Op het eiland wordt vooral Nederlands en Papiaments gesproken en het is best grappig dat we overal weer ‘gewoon’ Nederlands kunnen spreken na zo’n lange reis. Daarnaast spreken ze ook Engels en Spaans. Van alle markten thuis zeg maar. We zien Nederlandse straatnaambordjes. Je betaald met Amerikaanse dollars. Op het eiland zit een grote AH (en het heet Van Tweel) en een Jumbo (deze noemen ze Warehouse). Op de radio horen we Nederlandse en Engelse commercials door elkaar. Ze maken zelfs reclame voor een verzekeringsmerk (Ennia) een bedrijf dat volgens mij in Nederland niet meer onder deze naam bestaat… En Nederlandse dame die met (nep) Amsterdams accent een eettent aanbeveelt is hilarisch om te horen, je rent meteen naar deze eettent! Op de radio horen we trouwens ook het nieuws uit Nederland en ze sluiten af met het weer. De eerste keer werd er gesproken van onweer aan de kust en toen wisten we nog niet dat het over Nederland ging. Een bijzondere plek, deze aparte gemeente van Nederland.

In de middag gaan we wassen. We hebben de afgelopen weken 3 flinke Ikea tassen vol met (zoute) was verzameld…. Hier kan ik op het handje niet meer tegen aan wassen en we gaan op zoek naar grote machines! Die vinden we bij de Caribbean Laundry. We kunnen hier wassen & drogen in grote machines en terwijl we wachten in de heerlijke koele airco omgeving hebben we een gratis snelle wifi verbinding. Wat een goede combi!

We sluiten de dag af met een patatje-met & hamburger bij de Wattaburger. Da’s lang geleden en het smaakt ons best goed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *