Met de bus naar Pointe-a-Pitre (PAP)

Streetart in Pointe-a-Pitre

Streetart in Pointe-a-Pitre

We gaan vroeg op pad. Deze keer pakken we de bus naar Pointe-a-Pitre langs de noordkant van het eiland. De bus stopt voor de kerk en daarnaast zit ook het VVV. Ik loop er nog even heen om een kaart van het eiland en een timetable van de bus te halen. Gesloten… Achter mij hoor ik Ben roepen “Ing de bus”. Ik heb helemaal geen bus gezien en als ik terug ren naar het bushokje zie ik een klein onopvallend busje staan. We stappen snel in en vragen hoeveel het kost naar Pointe-a-Pitre. We zitten in de verkeerde bus! Deze gaat maar tot de helft. We moeten de volgende bus hebben, die rijdt rechtstreeks naar Point-a-Pitre. Dus iedereen de bus weer uit, om ons te laten uitstappen.

Suikerrietstengels!

Suikerrietstengels!

We wachten 5 minuten en dan komt de goede bus aanrijden. Het is een megalange Express bus van La Corniche D’Or met een vrouwelijke chauffeuse die zo de zus van Nicky Lauda kan zijn. Mijn god, ze scheurt de bus door de bergen alsof we een snelheidsrecord moeten verbeteren. Dit is geen Caribisch slakkengangetje meer. Wij zetten ons schrap en proberen het van ons af te zetten, maar we zitten met geknepen billen achterin de bus. Halverwege gaat ze ook nog tanken! Daarna wordt het gelukkig drukker op de weg en kan ze niet meer zo hard rijden! Pffff, we kunnen weer ontspannen en om ons heen kijken.

Suikerrietvelden in Guadeloupe

Suikerrietvelden in Guadeloupe

We rijden langs de suikerrietvelden met op de achtergrond de bergen. Prachtig om te zien. Tractors met suikerrietstengels rijden voor ons langs op de rotonde. En langs de weg staan fruitbomen, we kunnen zo de mango’s, kokosnoten en breadfruits door ons busraampje plukken!

Pointe-a-Pitre

Pointe-a-Pitre

Anderhalf uur later worden we op een groot busstation aan de rand van het centrum van Pointe-a-Pitre afgezet. De kosten zijn 4 euro per persoon. We volgen de meute richting Centre Ville, terwijl we de markt passeren. In het centrum is een grote hoofdstraat met allemaal kleine leuke zijstraatjes, vol winkeltjes groot en klein, met van alles. Elk zijstraatje roept om gezien te worden. De huizen zijn prachtig. Vaak beton aan de onderkant, een tweede verdieping van hout en een puntdak van golfplaten. De huizen zijn kleurrijk en iedereen heeft een leuk balkonnetje. De stijl van de huizen doet ons erg aan The French Quarter in New Orleans en dus Frankrijk denken. Ik blijf fotograferen.

Heee, daar heb je de maggi parasolletjes weer!

Heee, daar heb je de maggi parasolletjes weer!

Bij de oude haven, De Darse, is ook een groente en fruitmarkt en verkopen de vissersboten hun verse waar zo vanuit de boot. We zien het welbekende gele parasolletje van Maggi die je overal in de Caribbean tegenkomt. Vanuit de achterbak worden kokosnoten, watermeloenen en vers geperst suikerrietsap verkocht.

Verse suikerriet sap

Verse suikerriet sap

Richting de marina kom je langs de universiteit en wordt het wat armoediger. De huizen worden kleiner, gammeler en zijn van hout en golfplaten. Ik berg mijn camera op. We zijn op zoek naar een nieuw relais en vinden dat bij de enige werkplaats die geen siësta houdt. Daarna pakken we de bus naar de Place Victoire in het centrum, waar vroeger de guillotine nog stond, en lopen het laatste stukje terug naar het busstation.

We pakken de bus naar Deshaies van 16.00 uur (de laatste bus terug gaat trouwens om 17.00 uur). Deze chauffeur rijdt een stuk relaxter. Om half 6 zijn we in Deshaies. De meeste winkels, restaurants en barretjes zijn nog gesloten. Ze houden hier lange siësta’s die nog niet echt in ons systeem zitten. Gelukkig is de Spar open en hebben we toch nog avondeten!

Toegift: Nou vooruit voor de liefhebber, nog een paar foto’s van de huizen dan:

Klauteren over rotsen in de Deshaies Rivier

Het begin van de rivier

Het begin van de rivier

We zijn vroeg wakker en gaan na een paar tips van de Acapella en de Sylfer via het SSB netje om 10 over 9 uur ’s morgens op pad naar de rivier. De zwemkleding zit in onze rugzak en we nemen ieder een fles water van 1,5 liter mee. We beginnen bij de brug, daar loopt een stenen pad aan de linker kant van de oever, deze volgen we. Ineens houdt het pad op en begint de pret. Springen, klimmen en klauteren tussen, over en langs de grote keien in de rivier. We springen van hoog naar laag, de een naar de ander. Dan weer eens over links dan weer eens over rechts van de rivier. Eigenlijk doen we daardoor 2X zo lang over de route met dat gezwalk! Het is geweldig. Grote keien, kleine keien. En tussendoor kabbelt gemoedelijk de rivier. Wij blijven hoog en droog op de keien.

Klimmen en klauteren met korte beentjes

Klimmen en klauteren met korte beentjes

De smaak te pakken
Ik ben blij dat ik mijn gympen aan heb, want daarmee heb ik goed grip als ik van kei naar kei spring. De truc is vooruitkijken, route bepalen en vaart houden. Maar als ik vooruit kijk zie ik niet waar ik mijn voeten neerzet, dus ik moet ook naar beneden kijken en soms immense – voor mijn kleine beentjes dan-  afstanden overbruggen. Dus ik probeer zoveel mogelijk te schipperen tussen vaart houden en goed uitkijken… een hele uitdaging. Maar wel een ontzettende leuke. Ik wist niet dat ik van die grote sprongen kon maken!

Floaten in de rivier

Floaten in de rivier

Floaten in de Deshaies rivier
Het is stil op de rivier. Je hoort alleen de rivier stromen. We horen niet veel vogels. Het uitzicht van af de rivier op de hoge begroeide wanden is fantastisch. Af en toe ligt er een boom dwars over de rivier of moeten we een stukje door het bos. Soms zien we op een rots een steen liggen en als we daaronder in het water kijken ligt er een fuik. Waarvoor? Wij zien alleen maar visjes formaat goudvis zwemmen… Moet ik bang worden? Halverwege de route gaan we lekker in het frisse en heldere water van de de rivier afkoelen en floaten.

Bij de dam en de kabel linksaf
Na ongeveer 2 uur lopen zien we eerst een dam, die al snel gevolgd wordt door een kabel over de rivier en een stopbord met daarachter een huisje van golfplaten daarachter op de rechteroever. We volgen links de trap naar boven en komen op de betonnen weg die naar het dorp Deshaies loopt. Het is ongeveer 15 minuten lopen.

Daar moeten we overheen!

Daar moeten we overheen!

We krijgen er geen genoeg van

De route die we hebben gelopen

De route die we hebben gelopen

Wij besluiten nog verder te lopen langs de rivier, op zoek naar de oorsprong. We volgen de weg een stukje naar links. Bij het waterpeil gaan we weer de rivier op en klimmen en klauteren nog wat verder rivier opwaarts. Onderweg zien we blauwe stippen die de route (welke?) markeren. Wij volgen deze en als de stippen even later het bos in gaan blijven we ze volgen. Het bospad, nou ja pad?, valt niet mee. Het gaat steil om hoog, er is niets om ons aan vast te houden en onze gympen krijgen totaal geen grip op alle bladeren (het lijkt wel herfst in het bos). Oppassen geblazen dus. Na ongeveer een kwartier staan we bovenop de heuvel bij een opgedroogde rivier. Zou dit het begin zijn? Het pad met stippen loopt verder… we weten niet waarheen en hoe lang nog en besluiten weer terug te gaan. Dit wordt roetsjen naar beneden. Onze schoenen hebben nu helemaal geen grip meer!

We lopen beneden nog een klein stukje verder de rivier op. Maar inmiddels beginnen de beneden aan te voelen als elastiek… Hier en daar loop ik te wiebelen en wankelen en maak ik een misstap. We besluiten terug te gaan naar de betonnen weg die naar Deshaies loopt…. Da’s toch al gauw weer een half uurtje terug langs de keien. En deze keer iets onaangenamer, omdat je met je gezicht naar het ‘dal springt’.

Rijpe mangooooooo's!!

Rijpe mangooooooo’s!!

Mangoooooo’s
Uiteindelijk komen we weer op het punt waar de betonnen weg begint en lopen we heuvelafwaarts (vanaf 125 meter hoogte) weer naar beneden. Ohhhh heerlijk weer een normale weg onder mijn voeten… al is de weg wel behoorlijk stijl naar beneden. Dat hier auto’s naar boven kunnen rijden! Na 5 minuten zien we weer bewoning, een soort kerk en wat spotten we in de tuin achter het hek? Juist een mango boom met rijpe vruchten! Die zijn van ons! We lopen door het hek en rapen alle rijpe onaangetaste mango’s van de grond. Het zijn er te veel om in een keer te dragen. Op de grond ligt een slang die water vanuit de bergen produceert. Hier kunnen we mooi onze mango’s eerst wassen. Zittend op een kei onder de mangoboom laten we ons de eerste mango’s van het seizoen smaken. Wat een traktatie na zo’n inspannende wandeling. Heerlijk!! We vervolgen de weg met een rugzak vol gewassen mango’s richting de boot.

Filmpje: volgt

Toegift; O ja, deze kwam ik nog tegen tijdens de voorbereidingen op deze tocht en vond ik wel grappig. Klik hier voor een verslag van deze tocht vanuit het perspectief van de Spirit of Argo scheepshond.

 

 

Inklaren op de PC

Ankerplaats Deshaies

Ankerplaats Deshaies

Het is maandagmorgen en we kunnen eindelijk inklaren. Bij de Franse eilanden doe je dit gewoon op een PC, in dit geval staat die PC bij de souvenirshop Pelican. We vullen een formulier in op de PC, betalen 4 euro, krijgen een printje en we zijn ingeklaard! Erg KISS (keep it short & simple!)! Hier houden we van. En dan kunnen we ons eindelijk te buiten gaan aan stokbrood, Franse kaasjes en gepeperde worst.at verderop kopen we vers fruit en groente. En ’s avonds eten we kaasfondue met stokbrood! Heerlijk. We zijn weer in Frankrijk.

Valwinden in de Deshaies baai

Mango'sWe lagen vannacht te gieren achter ons anker. Niet normaal meer. We zwiepten van links naar rechts, alle lijnen klapperden, de romp schudde, de ankerketting schraapt over de rol en de veer van de snuggle lijn (die voorkomt dat alle krachten direct op de ankerlier komen) kreunt. We deden geen oog dicht tot de wind ergens rond 2 uur weer ging liggen. In de gids van Doyle lezen we de volgende dag dat de baai van Deshaies bij oostenwind soms als een trechter fungeert en hevige valwinden produceert. Dit hadden we nog niet eerder mee gemaakt.

’s Morgens hebben we weer hevige valwinden en krabt de Blabberboot, dus we gaan anker op en verkassen naar het midden van de baai. Iets verder weg van de rotsen. Dat voelt een stuk beter!

Het is wederom een grijze dag. Alles op de kant is dicht vanwege een lange siësta (tot 19.00 uur), we kunnen ook niet inklaren omdat het zondag is. Morgen vanaf 9 uur zijn ze weer open. En de mango’s waar we ons zo op verheugd hebben zijn nog groen! Vorig jaar lagen ze met bosjes rijp te zijn op de grond….

We dinghy’en nog even naar Hemingway voor een biertje met uitzicht op de baai en houden het daarna voor gezien. We gaan terug naar de Blabberboot.

Een spuitende walvis?

Om half 7 gaat de wekker. Koers is Guadeloupe, ook weer ongeveer 40 mijl. We zeilen om de westkant van Montserrat en kunnen het eerste stuk lekker zeilen. Eenmaal om het eiland heen kunnen we niet hoger op sturen dan 150 graden. We moeten meer 120 graden lopen, met deze koers komen we een flink stuk ten westen van Guadeloupe uit! Guadeloupe zelf is recht tegen de wind en de golven in. We rollen de genua in, zetten koers Guadeloupe en gaan verder op gereefd grootzeil en de motor. Jammer dan. Kiezen op elkaar, een boek lezen, met een half oog op de uitkijk en stug door motoren. Het is aardig goed te doen, de golven zijn niet zo hoog. Vorig jaar hadden we er meer last van.

Zien jullie het ook ... links???

Zien jullie het ook … links???

Het weer is grijs, heiig, er is geen zon en we hebben 20 tot 25 knopen wind. De wind zakt later af naar 15 tot 20 knopen. We zien Guadeloupe pas 20 mijl voor de kust liggen. Maar onze dag fleurt al snel op als we vrij dichtbij een walvis wel 10 keer zien spuiten. Daarna laat hij nog even zijn staart zien en duikt onder. Prachtig!

Rond 6 uur lopen we de schilderachtige baai van Deshaies binnen en worden we door een kerkklok die zes keer slaat onthaald. Er liggen aardig wat boten voor anker en wij gaan achteraan liggen, dicht langs de wand aan de linkeroever op 8 meter diepte. Morgen zoeken we wel een andere ankerplek.

Het is bizar, maar we hebben internet aan boord! Het restaurant  l’Amer heeft een zeer sterke zender die we helemaal in de baai kunnen ontvangen. We kunnen zelfs skypen! Vive la France!

Eindelijk aan een mooring voor Bourg des Saintes

Zoveel bloemen

Zoveel bloemen

De derde poging om voor het hoofdstadje aan een mooring te gaan liggen is eindelijk succesvol. Er was een zeilwedstrijd en daarom was het zo druk met boten aan de moorings. Nu hebben we het voor het kiezen en we gaan lekker pal voor de stad liggen. De boot ligt mooi op de wind en we hebben geen last van de ijzeren haak. Helaas hadden we wel last van enorme buien, dus de tocht naar het eilandje moesten we nog even uitstellen. Pas in de middag zetten we eindelijk voet aan wal zetten. En gelukkig maar. Wat een leuk plaatsje is dit. Gezellige straatjes met winkeltjes (zelfs Desigual!), cafeetjes, restaurantjes en natuurlijk vele souvenirs. Ze rijden hier vooral op scooters of in die elektrische golfwagentjes. Overal zie je mooie bloemen. En we vonden weer een mangoboom met rijpe vruchten!

Uitklaren is easy!
We maken gelijk gebruik van de gelegenheid om uit te klaren. Dit kun je via de computer doen bij internetcafé LSB. Je vult de gebruikelijke gegevens in, een druk op de knop, een printje, stempel en je betaald 1 euro.  Wow, het is geweldig deze snelle manier via de PC om in- en uit te klaren. Chapeau voor de Franse departementen. Zij heben begrepen hoe je de zeilers kunt pleasen!  De kosten voor een mooring zijn trouwens 11 euro per nacht en 60 euro voor een week.

De dolfijn Nottched Tail rond de boot
In deze haven is de kans groot dat je moeder dolfijn Nottched Tail en haar jong Jojo spot. Ze zijn hun groep kwijt geraakt en verblijven sindsdien in de haven van Iles des Saintes. We hebben ze een paar keer rond onze boot zien- en horen zwemmen.

Voor anker achter de Pain de Sucre

Crosaire, het lokale biertje (en de Blabberboot op de achtergrond)

Crosaire, het lokale biertje (en de Blabberboot op de achtergrond)

We hebben vandaag een tweede poging ondernomen om de boot voor Bourg des Saintes te leggen. Er was nog precies1 mooring over, helemaal aan de zijkant en eenmaal vast aan de mooring, begrepen we waarom hij nog vrij was. Door de wind en de stroom werd je elke keer met de boot tegen de ijzeren haak van de mooring aangeduwd. Geen prettig geluid en al helemaal niet goed voor onze romp. Dus we zijn weer verkast.

Deze keer naar de baai achter de Pain du Sucre. De ligplaats was vrij diep (12 meter), dat zijn we niet meer gewend. Ik kan niet eens ons anker zien liggen om te checken of deze goed ligt! We liggen wel voor een hotel en als we daar een lokaal biertje (Crosaire) gedronken hebben, beschikken we over een wifi-code en kunnen weer lekker internetten aan boord!

Tip van Blabber: de app downcast

Tip van Blabber: de app downcast

Tip van Blabber: De App Downcast

Dus hebben we meteen maar de app Downcast op onze iPad gezet. Met deze app kun je makkelijk podcasts downloaden, die je later off line kunt terug luisteren. Zo gaaf, we kunnen nu o.a. weer lekker naar uitzendingen van BNR, VPRO marathon interviews en Wired en nog veel meer luisteren. Heerlijk!

Op weg naar Iles des Saintes

Uitzicht op Basse-Terre

Uitzicht op Basse-Terre

We zijn weer om zes uur wakker en het water is enorm helder, dus ik ga nog 1 keertje snorkelen aan de kant. Om 10 uur gaan we anker op richting de eilandjes Iles des Saintes aan de zuidkant van Guadeloupe.

Het is heerlijk weer, er staat alleen niet zo veel wind. We zeilen langs Pigeon island, het eiland dat ooit door Jacques Costeau gekocht is, zodat hij de onderwater wereld hier kon beschermen. Zodra we om Guadeloupe/Basse Terre heen zijn moeten we zelfs weer moterzeilen. Eenmaal aangekomen bij Iles des Saintes blijkt het hoofdstadje Bourg des Saintes helaas vol te liggen en wij gaan naar een baaitje verderop, achter het ‘geiteneiland’ aan een mooring liggen.

Ontmoeting met beestjes onder water

Zes uur waren we wakker en de ochtend begon meteen goed. Ik (Ing) had een ontmoeting met een groene murene, pijlstaartrog, porcupine en nog veel meer tropische visjes. Wat een genot om naar te kijken. Daarnaast zwemmen de schildpadjes op een paar meter van onze boot. Daarvoor hoeven we niet te water!

De verbinding met La Croissiere is zo goed dat we meteen de iPhone & iPad volledig hebben geupdate, een paar nieuwe appjes hebben gedownload en de nieuwste versie van Connectify staat er weer op. Het werkt overigens nog steeds perfect. Met de laptop als antenne/router kunnen we met alle apparaten op het internet!

Ondertussen luisteren we hier op de radio naar Radio Nostalgia en ZoukFM. Zouk is de lokale muziek van Guadeloupe en Martinique. Het betekent feest in het Creools en het is een ritmische muziek en dansstijl ooit in de jaren ’80 bekend geworden door de band Kassav. Het ritme ligt iets lager dan Soca. En het klinkt wel lekker. Radio Nostalgia is wat het zegt dat het is… muziek van vroeger, met een romantische kraakje door de platen (ja we hebben het hier nog over Lp’s) heen.

Mniekookt: Mango Chutney

Mango Chutney van de Full Circle. Jummie!!

Mango Chutney van de Full Circle. Jummie!!

Monique was vanmorgen al vroeg opgestaan om alle rijpe mango’s die we gisteren hebben geraapt weg te werken. Ze heeft er een heerlijke Mango Chutney van gemaakt en wij kregen een enorme pot mee naar de Blabberboot. Heerlijk!

Benieuwd hoe je dit zelf kunt maken? Kijk dan op de site van de Full Circle. Onder het kopje Mniekookt staan nog veel meer lekkere recepten.

Klik hier om naar de website van de Full Circle te gaan.