Door de antennes de boot niet meer zien

Onze marifoon vertoont nu ook AIS gegevens!

NMEA rood, bruin, groen, zwart, plus & min, input & output …  kunnen jullie het nog volgen? Ik had er tot voor kort ook nog nooit van gehoord, maar het is nu dagelijkse kost. NMEA is een soort taal die je nodig hebt om nautische apparaten met elkaar te laten ‘praten’. Alle apparaten gebruiken een eigen taal, NMEA zorgt er voor dat de apparaten elkaar ondanks de eigen taal toch verstaan.

Het was wel een hele puzzel… Onze uitdaging? We hebben een AIS transponder, deze geeft positiegegevens door, en een marifoon en een plotter, die beiden AIS gegevens tonen. Wij wilden deze apparaten allemaal op elkaar aansluiten en AIS (positiegegevens) met elkaar laten uitwisselen. Maar we wilden ook dat we alle apparaten onafhankelijk van elkaar kunnen gebruiken, zodat we op lange overtochten, bij minder stroom, bv. de plotter kunnen uitzetten. Dit is een energievreter en we hebben dan in principe voldoende aan alleen de Marifoon en AIS.

Om dit voor elkaar te krijgen moesten we voor de marifoon een aparte externe GPS antenne aansluiten. We hebben nu een antenne voor de AIS, een GPS antenne voor de Raymarine apparatuur en nog eentje voor de marifoon. Daarnaast moesten we nog de nodige kabels trekken & aansluiten. Het resultaat mag er zijn, alles werkt en is met een schakelaar uit te schakelen, zonder dat het invloed heeft op de andere apparatuur! De controle is aan ons en wees gerust de antennes zijn tegenwoordig geen lange sprieten meer!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *