In Suriname heb je een enorme hoeveelheid verschillende culturen en het mooie daarvan is dat je ook heel veel verschillende keukens hebt… we zetten er een paar op een rij.
Rita’s eethuis
Rita was de steun en toeverlaat van menig zeiler die voor anker lag in Domburg. Door omstandigheden (lang verhaal volgens Rita) kan ze helaas het eethuisje niet meer in Domburg runnen en zit ze tijdelijk op White Beach. Dit is een locatie voor de Surinamers waar men het weekend viert. Een echt wit strand. Je kunt er huisjes
met kookgelegenheden huren. Wij konden er nu een kijkje nemen doordat we afgesproken hadden met Rita. Je zit als het ware in de keuken van Rita aan plastic tafels. Rita kookt o.a. Javaans, maar als je er om vraagt kan ze ook andere dingen koken zoals bv. Roti. Dit moet je dan wel even van te voren bestellen. Wil je ook naar Rita? Je kunt haar het beste even bellen en een afspraak maken. Als je aangeeft wat je wilt eten kookt ze het voor je!
Javaanse Warungs
Je vindt ze overal. De kaart is simpel, je kunt meestal kiezen uit een paar gerechten en het eten is niet altijd heel warm.
Maar we hebben wel lekker gegeten bij de Javaanse Warungs. Je kunt er vaak kiezen uit: Bami, Nasi, Pitjel, Teloh (gebakken cassave), Saoto (kippensoep met ei) en saté. De Pitjel was onze favoriet, verse groente met saté en on topeen pittige pindasaus.
Roopram Roti
Roti is een Hindoestaans gerecht. Wij hebben gegeten bij Roopram Roti in Paramaribo. In Nederland zou je er aan voorbij lopen, door de gaten in de sky-leren jaren ’60 banken. Maar we kunnen het van harte aanbevelen.
Ze hebben er allerlei soorten roti, we wagen ons maar niet aan de nek & vlerk en nemen een roti met kip, extra groente en aardappelen. Samen met een flesje soft. En, Roti eet je met je handen. Dus voor je gaat eten, wel even je handen wassen. Deze centrale ‘wasplek’ in het restaurant met instructies hoe je je handen moet wassen kun je niet missen. Wij hebben gegeten aan de Zwartehovenbrugstraat, maar Roopram Roti zit op een aantal plaatsen in Parramaribo.
Pom bij ’t Vad
Bij ’t Vad in Paramaribo, vlak tegenover hotel Torarica, kun je heerlijk Pom eten op het terras onder de bomen. Het is een echt Surinaams gerecht met tayerknollen en vlees en het wordt vooral gegeten op verjaardagen. Wij hebben het gegeten met een lekkere Djogo er bij! Een aanrader.
Recept Heri-Heri
Tenslotte heb ik in de ParBode (een kritisch Surinaams maandmagazine) nog een recept gevonden van het typische creoolse gerecht Heri-Heri. Een schotel van aardvruchten met zoute vis. Hieronder het recept.
Benodigdheden (voor 6 personen):
- 2 groene bakbananen
- 2 overrijpe (bruine) bakbananen
- 2 cassaveknollen
- 2 zoete patat
- 1 ei
- 2 tomaten
Voor de saus:
- 500 gr bakkeljauw
- 1 teentje knoflook, 1 ui, 1 verse rode peper, 1 klein blikje tomatenpuree, 1 theelepel bruine suiker en olie
Bereiding:
De cassave, zoete patat en bananen schillen en wassen. In een pan met water ruim een half uur gaar koken. Het ei (hard) koken. De bakkeljauw geruime tijd in het water voorweken om het te ontzouten. De geweekte bakkeljauw ontvellen en graten verwijderen. Vervolgens in fijne reepjes snijden, goed wassen en laten uitlekken. Een klein beetje olie in de wok verhitten en daar de bakkeljauw bruin en krokant in bakken en vervolgens in een droge schaal leggen. Nu drie eetlepels olie in een wok verhitten en de ui, knoflook, peper en bruine suiker gedurende 3 minuten bakken. Liefhebbers van pittig kunnen meer peper toevoegen. De bakkeljauw en de tomatenpuree samen met een beetje water toevoegen en gedurende 5 minuten laten sudderen op een zacht vuurtje. De gekookte cassave, zoete patat en bananen op een bord serveren met de bakkeljauw saus, plakjes ei en tomaat
*Bron: ParBode van januari 2013