Het Rocna anker zit muurvast

Ria de Aldan, het Rocna anker ligt muurvast!

Het is windstil. We hebben een hele rustige nacht gehad en gaan verder naar Baiona, de laatste stop voor Portugal. Even bijtanken, de diesel is goedkoper in Spanje. En de watertank weer volgooien, we kunnen het water totnutoe prima drinken.

Rond 9 uur ging ons Rocna anker op. Tot 10 meter… daarna wilde het anker niet meer omhoog… muurvast! Het ankerlier kon het niet meer aan en stopte ermee … Dus met de hand verder. Wrikken, van voor naar achter… het anker gaf geen krimp en bleef zitten waar ie zat! We konden hem zien ‘hangen’…. Er zit iets om het anker… een lijn, kabel…? Geen idee. Kantelen kan ook niet, want we hebben nog geen tripline bevestigd aan het anker… wat nu… te water?

Onze Spaanse buren op een grote motorboot hebben ons geklungel een tijdje aangekeken en riepen toen ‘attention’…!! Daar kwamen ze aan met de dinghy en duikmateriaal. Zonder een vraag van onze kant gingen de duikspullen aan en ging de beste man te water en zakte af naar het anker…. Eenmaal weer boven bleek dat er een dikke ketting van een boot over ons anker heen ligt… die snijd je niet even door. We moesten het anker opnieuw droppen, de man ging weer naar beneden en tilde de ketting er zo af. We waren los!! Met een ‘bon voyage’ zwaaide onze buren af, maar we hebben ze eerst nog blij gemaakt met een oer Hollandse fles jenever!

Eenmaal de baai uit stond er meer wind, windkracht 4/5 met uitschieters naar 6. We moesten strak aan de wind varen, tussen de Islas Cies door. Helaas kunnen we deze eilanden niet bezoeken. Ze zijn namelijk onderdeel van een Nationaal Park en daarvoor heb je een vergunning nodig. De vergunningen kun je overigens wel van te voren online aanvragen in Nederland. Je hebt twee vergunningen nodig, eentje om er te mogen varen en eentje om er te mogen ankeren. De eerste aanvraag kan 4 tot 20 dagen duren, vandaar dat het handig is als je dit al vanuit Nederland regelt. De laatste kun je een paar dagen van te voren in Spanje online activeren. Maar wij moesten dus door. Eenmaal om Islas Cies heen kregen we de wind tegen en moest de motor aan. Achter ons passeerde de Harmattan met de boeg richting Vigo.

Wij zijn voor anker gegaan in het mooie oude plaatsje Baiona, onder de voet van de parador Conde do Condomar. Er lagen maar een paar boten voor anker en daar paste wij perfecto tussen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *