Het is rood en vliegt door de lucht

Ik heb wat veertjes van een rode ibis uit het water geplukt!

Ik heb wat veertjes van een rode ibis uit het water geplukt!

We hebben de rode ibissen van Trinidad gezien! De Summertime crew had ons uitgenodigd om met hun mee te rijden en rond half drie werden we voor de haven opgepikt. Om half vier moet je verzamelen bij het begin van het Caroni swamp park. Daar stap je in een bootje en tuf je langzaam via de mangroven naar het gebied waar de rode ibis neerdaalt voor de nacht. Dit  doen ze rond zonsondergang.

Ondertussen vaar je langs een heleboel andere dieren. Het grappige is dat onze westerse stadse ogen deze in de eerste instantie niet zien. Wij zagen alleen maar groen, tiot de stuurman het aanwees. Zodra we gewend waren omhoog te kijken naar boa’s, crabbetjes die langs de wortels van de mangrove omhoogklimmen, attendeerde hij ons weer op iets in het water… the four eyed fish. Bizar trouwens dat je tegelijkertijd onderwater en bovenwater kunt kijken. Ik ben benieuwd wat voor beeld deze beesten na verwerking door de hersenen geprojecteerd krijgen. Het lijkt me wel makkelijk… ogen in je voor- en achterhoofd. Op deze manier mis je niks!

Daar komen ze aan... de rode ibissen!

Daar komen ze aan… de rode ibissen!

Overdag zitten de ibissen in de mangroven. Bij zonsondergang komen ze met bosjes naar een eilandje in deze swamp. Ze zitten dicht bij elkaar in de bomen en iedere vogel heeft zijn eigen vaste plekje.Tegen een uur of vijf werd ons bootje stil gelegd tussen de mangrove takken tegenover het eiland waar de ibissen neerstrijken en op het moment dat wij als echte vogelsspotters lagen te kijken naar de ibissen die met bosjes aan kwamen vliegen van alle kanten begon het te regenen. Lekker getimed! Wij stonden achterop de boot, met ons hoofd tussen de takken en konden ondanks de regen goed blijven kijken Het was zo bijzonder om te zien. Hele zwermen, van alle kanten, met honderden tegelijkertijd. Het rood van de ibissen steekt prachtig af bij het groen van de bomen. Adembenemend om naar te kijken. helaas moesten we voor het echt donker werd alweer terug naar base camp.

Wist je trouwens dat de rode ibis van nature niet rood is? Ze worden bruin-grijs geboren en de jongen zien er ook nog zo uit. Ze kleuren langzaam rood doordat ze de kleurstoffen uit het voedsel dat ze eten opnemen. Hoe ouder, hoe roder. Ze eten kikkers, krabben en kreeftachtige, waaronder garnalen. Vooral de rode krabbetjes en kreeftjes leveren de bouwstoffen voor de rode kleur.

Summertime Cocktails!

Summertime Cocktails!

Na dit bijzondere uitstapje werden we aanboord van de Summertime getracteerd op zelfgemaakte braziliaanse Caipirinha cocktail. Onze eerste cocktail! Heerlijk.

 

 

Het recept

  • 1 limoen
  • Een of twee grote theelepes suiker
  • Cachaça
  • IJsblokjes

Je maakt de cocktails een-voor-een. Squeeze de limoen en suiker. Crush de ijsbokjes. Stop alles in 1 glas en giet er 20 tot 50 ml. cachaça bij. Geniet!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *