Het Nederlandse SSB Netje is geopend

Woensdag – De spanning steigt verder in de Lagoon van Sint Maarten. Veel Nederlandse boten staan op het punt van vertrekken. Ze verlaten de Carieb en gaan weer terug richting de thuishaven in Nederland … Maar daarvoor moeten ze eerst nog 800 mijl naar Bermuda, 2000 mijl naar de Azoren en dan nog eens 1200 mijl naar Nederland overbruggen. Dat zijn behoorlijke afstanden en dan wil je graag goed zeilweer hebben. Dus een paar keer per dag worden de weerkaarten gedownload en overlegd.

Helaas wil het Azoren Hoog op dit moment maar niet op zijn normale plek gaan liggen, namelijk boven de Azoren! Het ligt nog ter hoogte van Groenland en zakt zeer langzaam… Dat betekent voor de oversteek minder goed en instabiel weer. En op deze lange afstanden is dat nou precies wat je niet wilt hebben! Daarnaast wil je ook weer niet te lang wachten, want dan begint het orkaanseizoen in de Carieb. En dan wil je hier ook niet meer zijn. Dus wanneer is het dit jaar nou de beste tijd om de North Atlantic over te steken?

De eerste vertrekkers (of zijn het nu thuiskomers?) wachten het Azoren hoog niet meer af en zijn inmiddels vanuit de carieb vertrokken. En dat betekent ook het begin van het Nederlandse Trans Atlantic Netje 2013 op de SSB frequentie 8101 USB. Elke dag om 17.00 uur Caribbean tijd (dus bij jullie 6 uur vroeger) melden alle Nederlandse boten, die onderweg zijn naar de overkant, zich aan om de positie en bijzonderheden aan boord door te geven. Daarnaast is dit ook een mooi moment om even met elkaar de weerkaarten door te nemen. Het zijn spannende tijden voor de overstekers en wij volgen ze met grote belangstelling via onze SSB, zo lang als we ze kunnen ontvangen.

Luister hier naar de memorabele opening van het eerste Nederlands-talige radionetje op 8101 op de SSB voor de oversteek van de Noord Atlantic om 21.00 uur UTC:

Vitali opent het NL Trans Atlantic Netje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *