Inklaren bij Mister Bush op Providencia, Colombia

De goekomstige vissers

De toekomstige vissers

We liggen in een heerlijke baai en nemen de tijd om rustig wakker te worden en om ons heen te kijken onder het genot van een kop thee/koffie in de kuip. Rechts ligt Providencia, of Old Providence zoals de inwoners het zelf noemen. Recht voor ons is Morgan’s Crack, of in goed Nederland ‘de billen van Captain Morgan’. En op de achtergrond met zijn 360 meter het hoogste punt van het eiland, ‘The Peak’. Links van de boot ligt het eilandje Santa Catalina met ongeveer 200 inwoners. Langs de gehele baai loopt een voetpad die eindigt bij Morgan’s Head. Santa Catalina wordt verbonden met een houten gedeeltelijk drijvende groen/geel/oranje brug naar Providencia.

Het is weer tijd om in te klaren. En op Providencia doe je dat bij Mister Bush. We roepen hem op via de marifoon. ‘Welcome in Providencia!’ roept hij in het Engels. Het hele gesprek gaat trouwens in het Engels. En later blijkt ook dat iedereen op het eiland naast een soort creools, dat voor ons totaal niet te volgen is, ook Engels spreekt. Soms wel verwarrend, want zeg je nu Good Morning of Buenas, que tal? Mister Bush had ons al zien liggen en wacht op ons in zijn ‘office’ om onze papieren in orde te brengen.

We leggen de dinghy aan de dock in het centrum. Niet echt een fijne plek, want de lancha’s leggen hier ook aan en door het woelige water en hoog/laag water raakt onze dinghy onder de steiger. Maar voor nu moet het maar even, later zoeken we wel een betere plek. Het kantoor van Mister Bush ligt iets verderop in het stadje, bij de aanleg steiger ga je rechts en dan de eerste straat links, voorbij de supermarkten aan de linkerkant en de bakker aan de rechterkant. Mister Bush staat al op zijn balkon te zwaaien. Zijn ‘office’ blijkt een huiskamer, pas geschilderd in fris groen en oranje. We mogen plaatsnemen aan de glazen vierkante eettafel. Op de achtergrond staat een stapel matrassen op zijn kant. Mister Bush is een business man. Hij woont boven zijn winkel in huishoudelijke artikelen. Uit de keuken naast de woonkamer komen allemaal lekkere luchtjes. Een huiselijke ambiance.

Inklaren bij Mister Bush

Inklaren bij Mister Bush

We geven onze papieren. Mister Bush is zeer correct, maakt de nodige kopieën en handelt een voor een alle documenten af. Onze vragen beantwoordt hij kort met ‘affirmative of negative’. Ondertussen schuift ook de Port Captain aan. Hij heeft nog meer papieren. Tenslotte worden we nog verrast met een papieren versie van de ‘Cruising Guide to Colombia’ en daarna zijn we klaar en kunnen we het eiland verkennen. Te beginnen bij de bakker voor verse broodjes. We hoeven geen brood meer te bakken!

Cruising Guide to Colombia

In Providencia zijn nog genoeg fysieke exemplaren te krijgen, maar mocht je daar niet komen, dan kun je de digitale versie van de Cruising Guide to Colombia (uitgegeven door de Oceanische & Hydrografische dienst van Colombia) hier downloaden: Cruising Guide to Colombia

De kaarten worden bij gehouden op www.rioh.org.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *