Mis je het niet? Het ‘gewone’ leven?

USA BeaufortIk sta onder de douche. Nog een keer. Ik. Sta. Onder. De. Douche! Normaal zit ik. Op het achterdek. In de kuip. Met een handdouche en koud water. Nu sta ik onder het gemalen water. Een heerlijke plens warmmmmm water. Onbeperkt. Wat een luxe! Heerlijk genieten. En terwijl ik zo onder de douche sta, vraag ik me af: “Mis ik dit niet?” Wil ik niet terug naar ‘het gewone’ leven?

Mmmm. Dit bootleven ‘dwingt’ mij anders te leven. Simpeler, kleiner, bewuster, vrijer. Maar ondanks de vrijheid zijn er ook beperkingen. Hierdoor worden we uitgedaagd om inventief te zijn en het vooral te doen met wat we WEL hebben. Door dit bootleven:

  • Leren we loslaten. Familie & vrienden. Spullen. Zekerheid.
  • Verleggen we letterlijk & figuurlijk grenzen. We zien nieuwe werelden, ontmoeten nieuwe mensen, culturen en gewoontes. De schaduwzijde is dat we ook elke keer weer afscheid moeten nemen. Net als alles vertrouwd begint te raken, gaat het anker weer op.
  • Leggen we sneller contact. Binnen vijf minuten weet je waar iemand vandaan komt, hoe lang hij zeilt, wat voor boot hij heeft, wat hij deed voor hij ging zeilen etc. etc.
  • Zijn we flexibeler. We kunnen gewoonweg niet alles regelen. Het weer heeft bij voorbeeld een eigen wil. Zijn we op de kant, slaat het weer om en moeten we snel terug naar de boot. Zijn we net ingeklaard en klaar om het eiland te ontdekken, dient zich een weergaatje aan dat we niet kunnen negeren… Gaan we voor de eerste keer aan land, dan weten we nooit wat ons te wachten staat. Waar moeten we inklaren? Waar zit de bank? En de bakker? Wat zijn de lokale ‘regels’. Hoe vinden we vervoer
  • Zijn we altijd buiten. En we hoeven niet te vertellen wat dit met het lichaam doet. We zitten nooit in de ‘kelder’ (kajuit), zelfs als het regent kunnen we buiten blijven zitten onder de bimini.
  • Bewegen we meer. Omdat we veel te voet moeten doen. Enig idee hoeveel je ziet als je wandelt?
  • Doen we meer met minder. Er passen gewoonweg niet meer spullen in de boot. Dat scheelt een hoop onnodige rotzooi. We winkelen alleen nog maar als we iets echt nodig hebben.
  • Improviseren we meer. Het assortiment is beperkt in de Caribbean. Als er iets stuk gaat op de boot moet Ben het vaak zelf repareren. Een winkel met nieuwe spullen zit niet altijd om de hoek. Een boodschappenlijst is een uitvinding voor de westerse wereld waar voorraden onbeperkt zijn. Hier moeten we het doen met wat er op het moment in de winkel voorradig is. Laat dat lijstje maar zitten, daar komt niets van terrecht. Je zoekt je rot en raakt alleen maar gefrustreerd. We bepalen op basis van wat we zien liggen wat we eten en vragen de lokalen hoe we iets moeten eten. Lokaal eten is vaak goedkoper en het levert ons weer nieuwe ontdekkingen op. We hebben weinig last van koopprikkels. Er is toch niets! Jullie hebben de klok. Gemak zoals kant & klaar, is er om tijd te besparen. Wij hebben de tijd! Daarom maken we veel zelf. Zoals eigen broodmix en zelfgebakken brood. Worden we onverwachts uitgenodigd voor een bootborrel, dan duiken we in de kast voor een zelfgemaakte snack. Er is immers geen winkel in de buurt.
  • Verspillen we minder. De kleine koelkast voorkomt dat we deze volproppen met onnodige spullen. Hierdoor gooien we veel minder weg.

Natuurlijk is het niet alleen maar uitdagingen en leuk. Zeker niet als we weer eens met boodschappen lopen te sjouwen in de tropische hitte. Of in de dinghy worden overvallen door een hoosbui. Daarnaast reist angst altijd mee. We maken ons altijd zorgen om de boot, ons drijvende huis. Ligt ze goed? Slaat het weer niet om? Gaat er geen andere boot te dicht bij ons ankeren? Ze is ons belangrijkste en enigste bezit.

Wow, ik sta al 15 minuten te mijmeren onder de douche. Dat druist een beetje in tegen minder watergebruik…. Maar nee, nu ik er zo over nadenkt, ik mis het niet, dat gewone leven. Veels te veel prikkels, keuzes en afleiding. Nu genieten we meer van de dingen die we WEL hebben. We leven een simpel leven. We doen meer met minder en genieten van het moment. Juist omdat het niet dagelijks kan, geniet ik nu intens van zoiets simpels als een douche met onbeperkt warm water. Ik mijmer nog even verderrrrrr….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *