Een museum bezoek op Statia met bijzondere wending

Het Historical museum in Statia

Het Historical museum in Statia

In het St. Eustatia Historical Foundation museum (uit 1750), het voormalige huis van de planter en verkoper Simon Simonz Doncker, kun je zien hoe een planter leefde in de 17e eeuw. In de kelder zijn oude archeologische opgravingen van de Golden Rock site. En er is een tentoonstelling over slavernij. Helaas veel leeswerk en daar hebben we niet zo veel zin in.

De peul van de Tamarinde

De peul van de Tamarinde

Er staat een boom bomvol met vitamine in de achtertuin
Dus we belanden al gauw in de achtertuin. Daar treffen we o.a. een Tamarinde boom, van origine een Afrikaanse/Indiase boom, die vol hangt met gele peulen. In deze schalen zit heerlijk rood vruchtvlees. Het lijkt qua structuur erg op de dadel. Het is vlezig, plakkerig en smaakt zoet/zuur. Erg lekker, dorstlessend en nog gezond ook, omdat het boordenvol vitamine A en C en antioxidanten zit. Dit wondervruchtje is cholesterol- en bloedsuikerspiegel verlagend, helpt tegen malaria, winderigheid, obstipatie, diarree en koorts. Het is ontstekingsremmend dus goed tegen reuma. En het is een prima anti-kater middel, omdat het het proces om alcohol uit je lichaam te verwijderen versnelt!

Tamarinde in een doosje van de Toko

Tamarinde in een doosje van de Toko

En als je denkt waar ken ik het toch van? Waarschijnlijk uit de toko. In de Indiase keuken wordt het als smaakmaker gebruikt en staat het beter bekent als Tamarindepasta of asempasta.

Hoe maak je juice van de Tamarinde:
De dame van het museum legt ons onder de Tamarinde boom uit hoe we de goede peulen moeten uitzoeken en hoe we een lekker juice kunnen maken van deze Tamarinde peulen.

Filmpje

Recept (wij geven de voorkeur aan geen suiker):

  • 200 gram tamarinde peulen
  • 1 liter water
  • 2 limoenen
  • Eventueel aan vullen met: honing, kardemom, kruidnagel en koriander toevoegen.
De draden in een Tamrinde peul

De draden in een Tamrinde peul

Dop de tamarinde peulen. Verwijder de draadjes waarmee de vrucht aan de schil zit. Doe de vruchten in het water en laat het 5 minuten koken. Roer af en toe, zodat het vruchtvleeslos komt van de pitten. Giet het door de zeef en laat het geheel afkoelen. Voeg tenslotte nog de limoensap toe en voila, je hebt een heerlijke dorstlessende gezonde drank! Voor de mensen die niet zo van zuur houden kun je nog wat suiker toevoegen.

Tree of Life
Tijdens de rondleiding in de achtertuin van het museum zien we ook nog een Kniptree, de vruchten zijn nog lang niet rijp, maar als ze rijp zijn is het ook snoepen! Wij hebben ze vorig jaar op Dominica geproefd. En we sluiten deze natural tour af met de Tree of Life een boom met een Joodse traditie, die de dame niet kent, dus als iemand het weet? Laat maar horen wat de achtergrond van deze boom met vruchtjes in de vorm van een hart is. We zijn heel benieuwd!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *