Na het lopen van de Hash kregen we naast ijskoud bier ook Oil Down geserveerd. Een heerlijke maagvullend brouwsel, dat van te voren in grote ketels op houtvuur stond te pruttelen. Het is het nationale gerecht van Grenada en wordt vaak van moeder op dochter overgedragen. Vandaar dat het ook op vele verschillende manieren wordt bereid, er is niet een recept. Het is een pot die vaak met een heel gezelschap wordt bereidt op het strand. Iedereen doet wat. De een snijd de groente, de ander sprokkelt hout en weer een andere zout het vlees… Een echte ’gezelligheidspot’ die met vele handen wordt bereid en nog goed is voor de saamhorigheid ook!
In een echte Oil Down horen geen uien en knoflook en breadfruit, coconutmilk en dumplins mogen niet ontbreken.
Hier onder volgt een van de manieren om Oil Down te bereiden:
Ingrediënten:
- Breadfruit
- Kip en/of gezout vlees
- Coconutmelk
- Callaloo bladeren
- Peper
- Lemon sap
- Safraan
- Bakbananen
- Dumplins
Het was heerlijk! O ja en wil je het ooit zelf bestellen, je spreekt het uit als ‘oil dong’.
Eet smakelijk!