Onderweg naar Los Morros, westpunt Cuba

Uitklaren...

Uitklaren In Juventud…

Na vier dagen hebben we het geduld van de grenspolitie lang genoeg op de proef gesteld. Het koudefront is voorbij en er is geen reden om nog langer aan de kade van Nueva Gerona te blijven liggen. ’s Morgens vroeg  melden we ons af. De grenspolitie moet eerst de Ferry achter ons begeleiden, daarna krijgen wij de papieren met nieuwe stempel terug en zijn we weer vrij om te gaan.

Twee nieuwe haken voor grotere vis!

Twee nieuwe haken voor grotere vis!

How do you fish?

Tijdens het wachten krijgt Ben visles en een nieuwe dubbele vishaak kado van een van de medewerkers op de ferryboot. De haak war wij mee vissen kan echt niet. Dat moet anders willen we grotere vissen vangen. Op de kade krijgt Ben uitleg. Deze twee haken staan garant voor grotere vissen! We zijn benieuwd. We willen hem graag een kadootje geven voor dit aardige gebaar, maar dat kan hij helaas niet accepteren. Iedereen op dit terrein wordt in de gaten gehouden. Ik beloof hem een foto te sturen van de eerste grote vis die we vangen!

We zeilen de Las Cascas rivier weer af

We zeilen de Las Cascas rivier weer af

Als we zijn uitgeklaard gooien we de trossen los en varen langzaam achter de Puff aan de Las Cascas rivier af. Buiten staat een lekker windje en we rollen de zeilen uit. We varen eerst richting hotel Colony, daar besluiten we of door te varen.

Dolfijnen zwaaien ons uit

Dolfijnen zwaaien ons uit

We gaan doorrrrrr….

Vlak voor Hotel Colony haal ik het weer binnen via de SSB en vannacht beloven ze 15 knopen uit het Noorden. Dat betekent zeilen. We gaan dooorrrrr, in een ruk naar de Wespunt, om Kaap Antonio heen, naar Los Morros. Eenmaal tussen de boeien krijgen we de wind pal op de kop en hebben we vervelende golven en stroom tegen. Dat wordt even doorbijten tot de wind draait.

Wel een mooie zonsondergang!

Wel een mooie zonsondergang!

Wip wap, wip wap…. de golven hakken kort op elkaar. En dan ineens duiken we in een ‘gat’! We krijgen een mega golf over ons heen. Alles is nat, inclusief Ben die net de genua aan het uitrollen was. De stuurautomaat besluit dat dit het moment is om er mee te stoppen. Gelukkig hebben we een alternatief: de windpilot. Binnen no-time in werking gesteld neemt hij het roer over en zeilen we verder zonder handjes tijdens de zonsondergang. Tijdens mijn nachtwacht begint de wind te draaien, maar hij is een beetje besluitloos… Hij draait alle kanten op, neemt af… ik wacht te lang met ingrijpen… en we gaan per ongeluk overstag. Niet handig in het donker… Ik stuur leg de boot weer op koers, sturend met mijn kont tegen het stuurwiel en een zaklamp in mijn mond om bij te schijnen, stel ik de windpilot opnieuw in. En dan rond vier uur komt de beloofde wind uit het Noorden. We kunnen weer zeilen!

De wereld om ons heen is weer waanzinnig blauw!

De wereld om ons heen is weer waanzinnig blauw!

Cabo San Antonio

De volgende morgen is het allemaal een stuk rustiger. We vangen zelfs een kleine Barracuda. Ok, nog niet de beloofde GROTE vis, zie het als een mooi opwarmertje! Hij is toch goed voor 4 filets! We hebben 1 knoop stroom tegen en de vervelende golven zijn een stuk minder. We varen dicht langs de ondiepe lijn voor de kust. Rond het middaguur naderen we de Kaap. De entree is een beetje spannend vanwege een ondiep stuk, maar we varen er netjes omheen. De dieptes op de kaart kloppen en we lopen moeiteloos richting de marina. Als we om de hoek varen, worden we gespot door de havenmeester. Hij roept ons op via kanaal 16. We vragen of we in de haven kunnen liggen om ons aan te melden. “What is your draft? 2 meter. Ok, no problem.” We mogen naast de vissersboot aanmeren en hij staat klaar om onze lijnen aan te pakken! Wow, een pro-actieve port captain, dat is lang geleden!

Los Morros CubaDe marina bestaat uit een kleine pier. Er kunnen maximaal 3 boten tegen de pier liggen. De pier is bezet. Wij moeten langszij een vissersboot. Met de golven en de wind recht van achteren geen fijne plek, maar we durven in de kleine haven ook niet te draaien, omdat het verderop nog maar 1,50 diep is. De fenders en lijnen liggen klaar en we gaan probleemloos langszij. De official komt aan boord, noteert alle gegevens en neemt onze ‘moviemento de puerto barco Cubanas’ mee. We liggen! En besluiten ondanks het gehobbel en getrek aan onze lijnen een nachtje te blijven liggen. Kunnen we meteen onze laatste CUC’s opmaken.

Onze 'bootbewegingen' in Cuba zo ver...

Onze ‘bootbewegingen’ in Cuba zo ver…

Avondmaal: Curry met Barracuda

Locatie: 21.54.075 N / 84.54.436 W

Kosten marina: 0,40 CUC per ft. Wij betaalden totaal 15,20 CUC. Ankeren in de kom naast de haven kost 0,10 CUC per ft.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *