Onze zeilen voeren een strijd tegen UV

In no time nieuwe zeilen met de Sailrite

In no time nieuwe zeilen met de Sailrite van de Bella Ciao

Alle dagen schijnt de zon en dat vinden wij he-le-maal niet erg, maar het materiaal aan boord heeft zwaar te leiden… Het garen waarmee de UV strip aan de genua zit vastgenaaid laat door alle UV stralen spontaan los… Ik heb al e.e.a. met de hand gerepareerd in Martinique. Marlène van de Rafiki heeft in Grenada de groothoekschoot opnieuw vastgezet. Maar nu moeten we toch echt een keer de hele UV strip onder handen nemen. We mogen hiervoor gebruik maken van de Sailrite naaimachine van de Bella Ciao, we moeten alleen het zeil nog die kant op krijgen…

De voorbereidingen vragen veel tijd… De 150% Genua moet er af… daarna stoppen we het hele gevaarte in een zeilzak, tillen deze van boord in de wiebelige dinghy en varen naar de Bella Ciao. Daar moet de zak weer van boord en tillen we het zeil aan het voordek. Ik typ dit een stuk sneller! De zak is zo groot en zwaar dat ik niet eens meer in de dinghy kan zitten maar half over de zak heen moet staan!

Frist heeft alles al voor ons op het voordek klaar gezet, in de schaduw met een lekker windje. Ik zit in een luik met onder mijn voet het pedaal om de naaimachine te bedienen. Het dek is mijn werkbank. Wat een ruimte! En deze hebben we hard nodig bij zo’n lap zeil. Ben zit links van mij om het stugge zeil in te voeren en Frits zit rechts om het daar weer af te voeren, zodat ik het zeil zo recht mogelijk onder de voet van de naaimachine door kan begeleiden. De machine doet verder het werk en trekt zelf het zeil onder de voet door. En zo haal ik in no-time 13 meter achterlijk en nog eens 10 meter onderlijk onder deze geweldige naaimachine door. De klus is in 2 uur geklaard en we hebben de strip deze keer goed vast gezet met dik UV bestendig garen. Eenmaal terug op de boot hangen we hem weer terug op zijn oude plaats. Voorlopig gaan we niet meer zeilen, dus de schoten kunnen los en met de slurf om de genua beschermen we het zeil nog eens extra tegen nog meer UV!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *