Opschonen IOS apparatuur

Free WiFiOwkee, we moeten er aan geloven… alle i-apparatuur en de laptop krijgen een grote schoonmaak beurt. Nee niet met een sopje, maar een digitale opschoonbeurt. We schreven er al eerder over en helaas is ons mail probleem nog steeds niet opgelost. Alle mailadressen zijn- en blijven geblokkeerd, wat we ook proberen… We zitten al zeker 3 maanden zonder mail… Tjonge wat zijn we onthand nu we geen werkend mailadres meer hebben. We willen offertes aanvragen, locaties bespreken, informatie hebben over een bepaald producten om maar wat te noemen. Bizar hoe afhankelijk we zijn van mail. En wat jammer dat een bedrijf als Microsoft daar zo makkelijk en onverschillig over doet (ik citeer: “dan maak je toch een nieuw adres aan” en trouwens, dat werkt ook niet!!)… maar het kan geen kwaad om ons eens te verdiepen in de wereld van opschonen & beveiliging van IOS apparatuur en laptops…

Op zoek naar de bron van het probleem
We weten eigenlijk niet goed wat het probleem is en waar we het moeten zoeken. Is ons emailadres gehacked? We hebben van niemand uit onze adressenlijst gehoord dat ze van ons vreemde (SPAM)mailtjes hebben ontvangen… Hebben we een virus opgelopen? Dat zou op zich niet vreemd zijn. We hebben de afgelopen twee jaar vanaf Nederland tot in de Caribbean met alle apparaten regelmatig op verschillende openbare wifi-netwerken ingelogd. Maar Apple apparatuur heeft toch geen last van virussen? Gek genoeg worden we wel op alle apparaten geblokkeerd, ook van Apple! Zelfs als we een totaal nieuw mailadres aanmaken en deze alleen gebruiken op bv. de iPad, worden we nog geblokkeerd…

Resetten (oude) wifi netwerken op IOS
Op Facebook kregen we een tip van oud collega Hans om oude wifi netwerken op onze IOS apparaten weg te gooien. Jammer, want we vonden het wel handig. Elke keer als we in Nederland zijn of op een eiland komen waar we al eens geweest zijn heeft de apparatuur de inlogcodes van de netwerken vastgehouden.… scheelt weer een paar lastige codes invullen. Maar niet handig lezen we als we even googlen op internet. Sterker nog je loopt behoorlijk het gevaar gehacked te worden door een apparaatje dat bekend staat als ‘ja-zegger’ als je de instelling “Automatische verbinding met bekende netwerken” aan hebt staan. Op de site van o.a. de Correspondent kun je lezen hoe dit in zijn werk gaat en staan tevens links naar andere verhalen, tips en het NCSC (National Cyber Security Centre). Het is best wel een ‘dingetje’ geweest in de media ergens in april/mei dit jaar (dat hebben we even gemist).

Dus, gauw weg met die oude netwerken en inlogcodes. Maar waar staat het knopje voor weggooien op de iPhone/iPad? Weer even googlen op het wereld wijde web. En daar vinden we al snel de oplossing. Omdat we niet meer op de netwerken ingelogd zitten, kunnen we het netwerk niet met de knop vergeet netwerk verwijderen. Het moet op de harde manier verwijderd worden door alle netwerk instellingen te resetten. Zo gezegd zo gedaan. De iPhone is wel 10 minuten bezig met weggooien. Dat waren heel wat netwerkjes (van 4 jaar)! En vanaf nu, als we weer eens gebruik maken van een openbaar wifi netwerk sluiten we de (lees)sessie af met ‘vergeet dit netwerk’. De netwerkgegevens worden dan meteen gewist. En we zetten voortaan de wifi uit zodat onze IOS apparaten niet meer naar netwerken blijven zoeken. Geen idee of dit de oplossing is voor ons probleem, maar wel goed dat we het nu weten en het kan geen kwaad.

Vervolgens wissen we ook nog de geschiedenis, cookies en gegevens. Daarnaast wissen we alle website data. Tja en als we dan toch lekker bezig zijn, dan kunnen we ook nog in een paar stappen de batterijduur van onze (oude) iPhone verlengen door een paar knopjes van mogelijkheden waar we geen gebruik van maken uit te zetten.

Tips, wat hebben we gedaan om onze IOS apparaten op te schonen en beter te beveiligen:

  • Geschiedenis, cookies en gegevens gewist (onder instellingen / safari)
  • Alle websitedata verwijderd (onder instellingen > safari > geavanceerd > website data)
  • Oude Wifi netwerken weggegooid door de netwerken te resetten (instellingen > algemeen > stel opnieuw in> herstel netwerkinstellingen)
  • Knop automatische verbinding met bekende netwerken uitgezet

Maar wat kun je nog meer opschonen op IOS apparatuur? Geen idee…. Hebben jullie nog tips? We horen het graag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *