Get Wet Indoortraining: Overleven in een golfslagbad

Op naar de indoortraining van Get Wet op de Maasvlakte. Eerst instructie. Daarna met maar liefst 80 mensen naar het overdekte zwembad van Falck Nutec, waar we overlevingsvaardigheden trainen. Wij worden ingedeeld in een groepje van 10 zeilers.  Er ziin maar liefst 7 oefeningen en 8 groepjes, daarom beginnen wij met pauze; rustig omkleden, bad verkennen, helm op en na de sirene te water.

De oefeningen:

 1. Auto te water
 2. In een dinghy klimmen op eigen kracht en daarna een drenkeling horizontaal naar binnen halen
 3. Klimmen in een reddingsvlot en een drenkeling binnenhalen
 4. Langs een klimnet omhoog klauteren en weer 3 meter naar beneden springen
 5. Met een touwladder of touw naar boven klimmen en omhoog getakeld worden met een band (denkbeeldige helikopter)
 6. Met 2 personen een reddingsvlot omdraaien
 7. Overleven in een groep met een zwemvest, alarmeren helikopter/schip en de ‘krokodil’ (inhaken met de voeten onder elkaars oksels en roeien met je armen, zodat je als een lange sliert door het zwembad voortbeweegt en elkaar niet kwijt te raakt).

Dit alles onder leiding van een teamcaptain (Mathieu) en Klaudi van Get Wet. Nadat we elke oefening tenminste een keer hebben gedaan, was er een moment van rust en de nodige energierepen. Daarna was het volle kracht vooruit! Het licht ging uit, de windturbines, golven (anderhalve meter hoog), flitslichten en regen (sprinklers) aan. We kregen voor elke oefening 8 minuten.

Benieuwd hoe dit er uit zag, bekijk dan dit filmpje van Get Wet:

Wat hebben we geleerd:

 • Dat je vooral rustig moet blijven als een auto te water raakt…. tel tot 10, wacht tot het water tot stilstand komt, draai rustig het raampje open, hand op het kozijn, als eerste je  hoofd er uit, veiligheidsriem los en dan de rest…
 • Dat een reddingsvlot een bordes heeft en altijd een lijn onderlangs heeft lopen waarmee je het reddingsvlot kunt omtrekken of je zelf onder het vlot vandaan kunt trekken
 • Dat ‘een krokodil’ leuker klinkt dan ie is met golven, regen en wind!
 • Dat je bijna niet kunt zwemmen in een wetsuit, alleen maar drijven, bij voorkeur op je rug.
 • Dat deze oefeningen heel veel inspanningen vragen van je armen … en overige spieren….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *