Op de plaatselijke Farmersmarket bij Camana Bay hebben ze veel lokale groente, fruit, brood, kruiden, kip en eieren. Allemaal lokaal geproduceerd door de mensen die hier wonen. De meeste lokale mensen verbouwen trouwens groente in hun eigen groententuin. Hiervoor hoeven ze niet naar de supermarkt. Het ziet er allemaal fantastisch uit en ruikt heerlijk. “Wat is het? Wat kunnen we er mee doen?” Ze geven zonder problemen antwoord op al mijn vragen of ik nou wel of niet iets koop. Geweldig. En ik ben verbaasd door de producten die ze allemaal verbouwen op een eiland dat overwegend gortdroog oogt. Munt, Rozemarijn, larier, wortelen, verschillende soorten sla, tomaat, om van te watertanden. We kopen uiteindelijk een papaya, Callaloo en Ackee.
Ackee
We worden getriggerd door een vrucht die er uit ziet als een soort bloem: de Ackee. De nationale vrucht van Jamaica. Ooit meegenomen door Captain Blight en consorten. Echt een prachtige vrucht om te zien. Maar ook heel giftig als je niet netjes wacht tot de bloem zich opent. Te vroeg plukken heeft dus geen zin. Eenmaal open kun je alleen het witte gedeelte binnen in eten. De pit is giftig en moeten we ook verwijderen. Om het ons makkelijk te maken krijgen we een zakje gepelde Ackee. De vrucht is dus overgewaaid uit Jamaica en wordt hier overwegend gegeten bij Codfish.
Caribbean meets Holland
Op de markt hebben we naast een dozijn Ackee ook een bos Callaloo gekocht. Een soort wilde spinazie en dan de Jamaicaanse variant, die schijnt weer anders te zijn dan de soort die we op Trinidad & Tobago en Bequia hebben gegeten. Ik ga deze keer voor fushion: een beetje Caribisch (Callaloo) en een beetje Hollands (stamppot). De aardappelen snijd ik in partjes en kook ik in de snelkookpan. Trallalaa, na vier minuten onder druk zet ik het vuur uit en laat de pan zelf afkoelen. Jullie lezen het goed, ik heb maar 4 minuten gas nodig in plaats van de gebruikelijke 20 minuten! Het blijft leuk. Kun je je voorstellen hoeveel gas ons dat gaat schelen? We hebben net weer een gasfles laten vullen bij het gasbedrijf op Grand Cayman. Geen probleem trouwens, mensen waren erg vriendelijk en met een adapter van Amerikaans naar Europees konden wij zonder problemen onze Europeese gasfles vullen voor 8 dollar. We doen ongeveer twee maanden met deze gasfles van 6 kilo. Ik ben benieuwd hoe lang we er nu mee doen. Wordt vervolgd!
Terug naar de stamppot. Ik bak tijdens het wachten wat vlees, een uitje, knoflook en roerbak daar de gesneden Callaloo doorheen. De aardappels stamp ik als de druk er af is. Daarna roer ik de groente en vlees er door heen. Klodder Zaanse mosterd er bij. Et voila! Tropische Callaloo stamppot. Past ook echt bij het weer vandaag! Maar daarover zal ik niet meer klagen.