Uitklaren in St. John is eigenlijk niet nodig

Uitklaren in Cruz Bay

Uitklaren in Cruz Bay

Wat een onrustige nacht… Pfff. De wind was weg, de stroming nam het over en de mooring vond het nodig om ons de hele nacht te laten weten dat ie er nog was door tegen onze boot aan te boinken. En bedankt!…

We varen vroeg met de dinghy naar Cruz Bay om uit te klaren. De vrijwel lege en koele entree lijkt op een vliegveld met alle hokjes, apparatuur om je iris te scannen en een vingerafdruk te nemen. We melden ons bij een hokje waar een zeer verveelde dame half overheen hangt. Ze vraagt wat we komen doen. Uitklaren… Waar gaan jullie heen? BVI’s. Dan hoef je niet uit te klaren en ze wil zich alweer omdraaien en verder gaan met het gesprek met haar collega. Ehhhh…. We willen toch graag uitklaren. Je weet het maar nooit met het weer enzo…. Ok, als we dan zo nodig moeten. Ze pakt een papier en laat het ons verder uitzoeken. Alles ingevuld blijken er een paar dingen niet goed te zijn en te ontbreken… In een hoog tempo verteld ze ons wat er moet veranderen terwijl ze nog steeds zeer verveeld uit haar ogen kijkt…. Het boeit haar duidelijk niet… We vullen de ontbrekende zaken in en veranderen wat fout is (je moet niet denken dat ze zelf de pen oppakt en het aanpast…), dan krijgen we twee stempels en dan laat ze ons maar wat graag weer gaan….

Uitklaren hoeft dus in principe niet als je van de USVI’s naar de BVI’s gaat. Ze kan ons niet precies uitleggen waarom, maar het heeft te maken met een verdrag dat ze onderling hebben gesloten. Je hoeft in principe alleen maar in de volgende haven in te klaren.

Cruz Bay ziet er gezellig uit, het stadje ontwaakt langzaam als we daar wat boodschappen doen, brood halen en koffie drinken. De dinghy moet ook gevoed worden dus we halen en nieuwe jerrycan benzine voor 14 dollar

Inklaren in Great Harbour, Jost van Dyke BVI’s

Inklaren bij Jost van Dyke is easy, super easy!

Inklaren bij Jost van Dyke is easy, super easy!

We verlaten de mooring al zeilend. Onze koers is Soper’s Hole, maar halverwege besluiten we vanwege de wind lekker naar Jost van Dyke te zeilen. Een klein eilandje van acht vierkante kilometer, vernoemd naar een Nederlandse piraat. En laten ze daar nou ook een Customs & Immigration te hebben. Ze zitten bij elkaar in een gebouw. We vullen 2 formulieren in en betalen aan Customs 11 dollar voor het inklaren en aan Immigration 0,25 dollarcent voor het formulier!

Hangmat momentje

Hangmat momentje

Het zand/strand dorpje aan de baai is prachtig. Een heerlijk layed back sfeertje. De weg langs het strand is een zandpad. Links en rechts liggen restaurantjes, cafeetjes, winkeltjes, staan palmen met hangmatten. De eenvoud in de namen valt ons op… zo passeren we Rudy’s Superette, Christine’s Bakery en rechts aan het einde van het zandpad Foxy’s Bar. Famous all over the world, vanwege de extravagante feesten en de entertainende eigenaar. Maar vandaag even niet. De vos ligt kennelijk te slapen in zijn hol, wij hebben hem niet gezien of gehoord.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *