We zeilen binnen de riffen door naar Cayo Campo, Cuba

Cuba Cayo Campo

“Blabber, Blabber, het is hier nog maar 2,3 meter diep. We gaan iets naar links.” We volgen de Puff die als een soort pilotboot voor ons uit vaart over de ondieptes. Na tien mijl zitten we op ruimer water en kunnen we weer een beetje achter overleunen, koffie drinken en genieten van een geweldige zeiltocht. Het waait ongeveer 15 knopen uit het oosten. De tradewind is ons vandaag goed gezind. We hebben een tocht van 35 mijl voor de boeg. We varen binnen de riffen op redelijk vlak water en de genua staat op. De bijboot hebben we naast de boot laten hangen, zodat we in geval van een vastloper, meteen de boot kunnen laten zakken. Het werkt perfect. De bijboot hangt als een huis en we kunnen nog steeds goed zeilen.

“Blabber, Blabber, we hebben beet! Het is een Barracuda van een meter.” Sjips! De Puff vaart een paar meter voor ons en heeft beet! De vissen willen bij ons niet bijten en de comeptitiestrijd is hevig. De Manuela, die voor een route over zee gekozen heeft, vangt bij het naar buiten varen maar liefst twee makrelen en een Barracuda! Wij gooien nog een tweede vislijn overboord…. Helaas tevergeefs. Ik ben bang dat we vanavond de restjes lobster en conch moeten opmaken.

Aankomst Cayo Campo

We lopen via de geul tussen twee eilanden door achter de Puff aan naar binnen. De dieptemeter geeft 3 tot vier meter aan. Op een klein stukje gaat hij zelfs hij terug naar 2,90 meter. Uiteindelijk laten we het anker vallen op 4 meter diepte. Ik check het anker en zwem daarna verder door naar de kant. Ben komt achter me aan in de dinghy. Onder water zie ik een nieuwe soort anemoon die ik nog niet eerder heb gezien. Het lijkt wel of er vuurwerk uit komt. Verder is het niet bijzonder. Terwijl ik langs de kant snorkel trek ik Ben in de dinghy achter me aan. Life is hard…

Cuba Cayo CampoNaar de het Biologisch station op Cayo Campo

We pikken de Puff crew op en varen naar het eiland. We hebben een opening met pad gezien, dat naar het bilogisch station leidt. Gewapend met een stok tegen de krokodillen volgen we dit mooi onderhouden pad. Het is er stil. Er is maar 1 man. Hij is een beetje verlegen. De rest is uit roeien. De buitenboord motor is stuk… Wij hebben helaas niet het gewenste onderdeel. Hij geeft ons een rondleiding. Het ziet er allemaal keurig netjes uit en het witte strand voor het bilogisch station is er eentje om in te lijsten. Op het erf lopen weer de nodige kippen en varkens. Verder valt er niet weinig te beleven. We keren terug naar de boot en eten samen de vers gevangen Barracuda van de Puff. Voor ons zijn nog een paar vissersbootjes komen liggen. Het is zo waar druk op de ankerplaats!

Locatie: 21.34.078 N / 82.20.502 W