De reis

Leven & genieten in het moment, ons laten leiden door de elementen, grotendeels zelfvoorzienend, op een kleine ruimte (tiny living is er niets bij), open staan voor ontmoetingen & onverwachtse gebeurtenissen en meer doen met minder. Dat is kort samengevat wat deze reis ons brengt. Het begon met een droom, een eerste stap, onzekerheid en nu willen we niet meer anders. Wie had dat gedacht bij het begin van onze reis? Maar eerst terug naar het begin, hoe het allemaal begon.

Van leunstoelreiziger naar actie

We zijn zeilers en hebben er twintig jaar van gedroomd. Een lange reis met eigen zeilboot. We hebben niets tegen Holland, maar droomden van ‘altijd de wind mee, naar warme oorden waar geen winterstop is, of we een weg terug moeten boksen tegen wind & regen omdat de zomervakantie voorbij is.’ Een plek waar we de tijd hebben en de zomer lang duurt. Heel wat boeken over zeilreizen hebben we verslonden. We droomden wat af vanuit onze leunstoel. Toen was het moment daar. We keken elkaar aan “Wil jij nog langer wachten tot we gepensioneerd zijn of het perfecte moment voorbij komt en we misschien niet meer fysiek in staat zijn om onze droom te leven?” Nee dus. De knoop werd doorgehakt. We wachten niet langer, we gaan!

Loslaten

De eerste stap stond in het teken van loslaten. Familie & vrienden, werk, zekerheid… en spullen. Alles moesten we loslaten om onze droom te gaan leven. Dat viel niet mee. Ontspullen was eigenlijk nog het makkelijkste. Als je pad duidelijk wordt, wijk je niet meer af van de ingeslagen weg. Alle overbodige spullen, die we de afgelopen jaren verzameld hadden in huis, op zolder, in de kelder en garage werden terug gebracht naar een minimum en het meeste ging de deur uit. Tjee, wat kan een mens een rotzooi verzamelen. We wilden ons tijdens de reis geen zorgen maken om spullen. Zoveel past er nou eenmaal niet op een boot van 11,50 meter. Maar liefst drie flinke opruim rondes hadden we nodig. Gelukkig heeft het meeste een nieuwe bestemming gevonden. Alleen de herinneringen (dagboeken en foto’s) zijn gebleven.

Een boot, de voorbereidingen en een (reis)plan

De volgende stap was het vinden van een zeilboot om de reis mee te maken. Zeewaardig, centercockpit, jaja, we hadden heel wat wensen. Wat hebben wij veel boten van binnen en van buiten gezien. Geen marina in Nederland, België en Noord-Frankrijk hebben we overgeslagen. En toen lag ze daar, de boot waarmee we onze droom konden waarmaken. We moesten alleen nog even een lijst van 100+ actiepunten weg werken, cursussen volgen, trouwen, bootspullen, reddingsmiddelen, kaarten & reisboeken aanschaffen en een route uitstippelen voor het zo ver was. Er kwam geen eind aan. De tijd was meedogenloos. Driekwart jaar hebben we keihard geklust. Toen brak de zomer in Nedeland aan. We moesten op weg, wilden we het goede weer naar het zuiden niet missen. Tijd om de actielijst los te laten. Je kunt nou eenmaal niet alles onder controle hebben. En als we een ding hebben geleerd de afgelopen tijd is het wel dat een actielijst op een boot nooit klaar is! Het moment van afscheid was daar. Heftig. Gelukkig hebben we internet, skype en een vliegtuig om met het thuisfront in contact te blijven.

Het begin van de reis

Bij IJmuiden gingen we linksaf. Binnen twee dagen lagen we in Cherbourg in Frankrijk. Twee weken later was onze eerste oversteek van drie nachten op zee een feit en lagen we in Spanje. Daarna volgde een oversteek naar Marokko, Canarische eilanden en zaten we binnen een half jaar voor het eerst zeven nachten op zee onderweg naar De Kaapverdische eilanden. De laatste stop voor de immense plas die Atlantische Oceaan heet. Slik. Een oversteek van maar liefst 16 dagen alleen op zee. Niemand die ons kan helpen. We waren op ons zelf en de opstapper aangewezen. Zestien dagen lang blauw water en blauwe lucht. Heel af en toe een schip. En daarna waren we in de Caribbean.

Elke dag een andere achtertuin

De oversteek was een denkbeeldige grens. We werden wat rustiger in ons hoofd, moesten niets meer en schakelden naar de volgende versnelling: ongegeneerd genieten! De outfit werd gereduceerd tot korte broek, t-shirt en flipflops. Het is elke dag mooi weer. We zijn altijd buiten en onze achtertuin & buren zijn geen dag hetzelfde. We doen ontzettend veel indrukken op en ontdekken elke dag iets nieuws, boven maar ook onder water. De reis daagt ons uit, laat ons grenzen overschreiden en brengt ons zoveel meer dan wij van te voren hadden bedacht. We doen eigenlijk meer met minder en leven onze droom!

Collect moments, not things!

Veel leesplezier,

Ben & Ingrid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *