We verkennen de baai en het strand in Luperon, DR

Alfredo Simon, the famous Dominican Rep Beisbol player from Luperon.

Meet Alfredo Simon, the famous Dominican Rep Beisbol Pitcher from Luperon.

We hebben zooooo lekker geslapen. Wat een oase van rust deze baai. De boot draait een beetje op de eb & vloed beweging, maar ligt praktisch stil en we horen geen (verkeerd)geluiden! Ok, op een paar generatoren van longstayers met slechte accu’s na. ’s Morgens worden we wakker gekraaid door een haan, gevolgd door een paar vissersbootjes die naar zee gaan. Yes! We liggen in de Dominicaanse Republiek, in een nieuwe tijdzone, we zetten de klok een uur vooruit (nu UTC -/- 4 uur). Het is nog steeds een beetje onwerkelijk. Wat hebben wij een mooi weerwindow gehad!

The anchorage

The anchorage

Luperon

Het plaatsje Luperon ligt aan grote beschermde baai, omgeven door groene heuvels en mangrove, zoals je op het kaartje “The Gentleman’s guide to Passages South” van Bruce van Sant kunt zien. Wij liggen vrij diep de baai in. Hierdoor hebben we praktisch geen last van swell (golven). Een klein minpuntje. Het water is smerig. Als het eb wordt, stroomt alle viezigheid en afval van het dorp en de vissersvloot naar buiten. Wij hebben er geen, maar een watermaker draaien kun je hier wel vergeten. Of je moet richting zee naar het begin van de baai varen. Maar ‘je mag niet zo maar weg’ van de Commandante. Vaar je tussen havens dan heb je een dispachio (soort uitklaarbewijs van de haven) nodig. Voor een trip naar buiten om je water maker te laten draaien of iets te testen is het ook voldoende om je paspoort bij de Commandante achter te laten (zolang ze maar zeker weten dat je terug komt). Voor een verfrissende duik kun je masr beter naar het strand gaan.

Longstayers!

Longstayers!

Verkennend rondje met de dinghy

Er zitten een aantal ‘marina’s’ rond de baai. Nou ja, marina is een groot woord, ze hebben een steiger. Bij de mangroves liggen veel ‘Longstayers’. We leggen de dinghy bij de steiger van marina Puerto Blanco en lopen via de weg naar het strand aan de andere kant. Het ziet er behoorlijk Caribisch uit. Onderweg passeren we het all-in resort dat tot vijf jaar geleden voor heel wat werkgelegenheid zorgden in Luperon. Nu ligt het er troosteloos en verlaten bij. Als we het terrein oplopen worden we tegen gehouden door een bewaker die meteen vrienden met me wil worden op Facebook. “Alleen als we naar het zwembad mogen kijken”. Helaas mogen we niet verder. Dan ook geen vrienden haha.

Salute!

Salute!

Quote of the day ” if you get sick of the ice-cubs, you didn’t put enough rum in it!”

Onder de zeedruiven aan het strand zitten de locals met koelboxen, drank en een zak ijs. Uit hun auto dreunt swingende muziek. Er staat ook een hele luxe witte auto. Deze blijkt van Alfredo Simon. Een bekende plaatselijke honkbalspeler, die het nu pitcher is bij the Reds in Cincinnati, Amerika. “Hij wil wel met ons op de foto hoor” zegt een van zijn begeleiders (bodyguards?). Daarna krijgen we een fuerte vino tinto met ijs in onze handen gedrukt. Salute! Toch wel bijzonder, we zijn nog geen dag in een toch vrij arm land en krijgen alweer wat te drinken aangeboden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *