Diehards in Lady’s Island Marina, Beaufort SC

A heat wave?!! What's next?

A heat wave?!! What’s next?

“I really need to go to the mountains and sit in a cold stream…” Zegt de duiker die net de airco gekoelde loungeruimte binnen komt, waar ik zit te wachten tot onze was klaar is. Hij heeft net de bodem van een boot schoon gemaakt. “It is 90* below, and 100* up there!.” Wij dachten nu al in ‘a heatwave‘ te zitten, maar die wordt pas voor volgende week aangekondigd! Rood is normaal mijn lievelingskleur, maar deze ‘rode’ kaart voorspelt niet veel goeds… Maar wat is nou precies een hittegolf? Dat schijnt per land te verschillen. In Nederland spreekt men bv. van een Hittegolf als het minstens 5 dagen 25 graden is, waarvan er minstens 3 dagen boven 30 graden moeten liggen in De Bilt. In Amerika moet het kwik 3 achtereenvolgende dagen boven de 37,8 graden liggen! Oh boy, we moeten het water op. Weg uit de haven!

Gemiddelde temperatuur in Beaufort, South Carolina

Beaufort heeft een zeeklimaat en de gemiddelde temperaturen in de maanden juni, juli en augustus liggen ergens tussen de 29 en 33 graden! We hebben momenteel gemiddeld 9 uur zon op een dag en de UV index zit aan zijn max. De lucht is strak blauw, we hebben geen wind en de zon brandt! De meter staat dagelijks op 36 graden en ’s nachts daalt de temperatuur niet onder de 30 graden. Soms komen er in de namiddag wolken en heel soms krijgen we een onweersbui. Maar het is een stuk minder geworden met de onweersbuien (en dus koelt het ook niet af). De meeste buien gaan boven of onder ons langs. Allemaal te volgen op de weer app “my radar”, die nog het beste te vergelijken valt met buienradar in Nederland. Reuze handig voor als we een uitstapje willen maken, want het is niet echt klusweer!

Liters koud water

We transpireren wat af… Normaal drinken we zo’n 1,5 liter water op een dag, naast koffie en thee. Nu hebben we het dubbele nodig om de waterhuishouding een beetje op het juiste niveau te houden. De koelkast draait hierdoor overuren. Dagelijks proppen we hem vol met flessen water. Omdat de watertemperaturen ook hoger liggen moet hij extra zijn best doen. Wij hebben nl. een watergekoelde koelkast en dat betekent dat de koelkast het water gebruikt om te koelen… “Waarom springen jullie niet te water om af te koelen”, horen we jullie denken…. Ehh, ze hebben hier alligators…. Het water is troebel… Nee, laat maar. We springen wel onder de douche, in de airco gekoelde ruimte! Wat een luxe.

Fietsen in de bossen

Tja en wat doe je als het weer te warm is om te klussen en het water te vies om te zwemmen. We fietsen! Lekker door de bossen. Het ruikt fantastisch. Naar dennen. En naar de bossen van Apeldoorn. Onze buren hebben hun fietsen gedoneerd for the time being. “How do you do that?” Vraagt een vrouw voor de winkel die we net binnen willen stappen. Verbaasd kijken we haar aan. “How do we do what?” Ze schudt vol ongeloof haar hoofd als ze naar onze fietsen kijkt. “Bicycle in the sun?” licht ze toe. Tja, het is beter dan lopen antwoorden we terwijl zij weer in haar airco gekoelde auto stapt.

Diehards

Omdat de meeste boten airco hebben lijkt het uitgestorven in de marina. De mensen zitten binnen. Alles potje dicht. Wij zijn de enige nono’s die buiten zitten, onder onze bimini, zodat we optimaal profiteren van het kleine beetje wind en schaduw. En als het ons te veel wordt duiken we de airco gekoelde lounge ruimte in van de marina. Een ruimte met TV, banken, schommelstoelen, een flatscreen, kookruimte en koelkasten met IJSblokjes! Daar ontmoeten we ook voornamelijk de andere zeilers. “You don’t have one?” Hun gezicht is een groot vraagteken… Iedereen in de haven heeft er namelijk een: een AIRCO! Zonder is het volgens de Amerikanen niet te doen. De airco bestaat sinds 1902 en de meeste zijn er mee opgegroeid. Tja, als wij hier zouden wonen, hadden wij er waarschijnlijk ook eentje. Maar wij moeten het doen met onze ventilatoren. Uitgebreid tot vier inmiddels. Ze staan dag en nacht aan, maar verplaatsen voornamelijk warme lucht…

En we horen de verhalen. Er schijnt een ‘curse’ rond Lady’s Island Marina te hangen. Mensen die hier komen, gaan niet meer weg…. Sommige liggen hier een half jaar of langer. Een paar vrouwen werken zelfs bij de bootwinkel Westmarine om de ‘kitty …’ (Scheepskas) aan te vullen. Ondertussen klust de man aan de boot. We snappen het wel. Het is heel aantrekkelijk om hier te blijven liggen. Relaxt. Alles wat we als bootjesmensen nodig hebben is dichtbij. De mensen zijn super vriendelijk en behulpzaam en de luxe van de marina is ongekend. De curse heeft ons bijna in zijn ban… Maar er is een time to go. Met moeite weken deze koelbloedige Hollandse diehards zich los….

*90 is 32 graden en 100 is 38 graden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *