Blabber is klaar voor Chantal, de eerste tropische storm

De eerste tropische storm die ‘onze kant’ op komt is een feit… and we call her Chantal. Oh la la, enchante! Chantal komt van de Kaap Verden en is nu op weg via de Atlantische oceaan naar de Caribbean (na-apster, dat deden wij een half jaar geleden al!). Al onze weerbronnen komen ineens tot leven en maken melding van deze tropische storm en het pad dat ze bewandelt.

We vragen ons af waar we het beste op Grenada kunnen liggen. De wind gaat naar het zuiden draaien dus St. Georges lijkt ons de beste optie en we blijven liggen. Al gauw blijkt dat Chantal ons vooral links laat liggen en ze stormt op Dominica en Guadeloupe af. Wij krijgen voor de storm onweer en er na veel wind. Er is een dikke 25 knopen voorspelt.

OK, we krijgen deze keer dus geen tropische storm over ons heen, maar we bereiden ons wel voor op de gevolgen van de storm; wind en onweer. De bijboot hijsen we aan dek en binden we stormvast. We checken nog een keer het anker, dat mooi klem ligt achter een rotsblok. Alles wat los ligt gaat naar binnen. We leggen wat lijnen klaar. Andere lijnen zetten we extra vast tegen geklapper. En de motor en ankerlier staan stand bye voor het geval we in een keer anker op moeten. Alles op Blabber is klaar voor de storm. Mocht er iets gebeuren dan kunnen we zo anker op en eventueel richting haven.

En dan is het wachten op de wind…. we gaan ’s middags niet meer van de boot, omdat we geen idee hebben hoe laat we de naweeën van Chantal precies kunnen verwachten… Misschien komt het te vroeg… we weten het niet en nemen geen risico. Het is wel heel bizar om mee te maken.  Alle weerkaartjes laten vlak boven ons een vette storm zien met dik 45 knopen. En hier is het praktisch windstil. De boot schommelt van links naar rechts op de golven en het is bloedje heet door het ontbreken van wind. We smelten weg….

’s Avonds krijgen we een zuchtje wind en een beetje gerommel in de verte, maar het is nog steeds niet noemenswaardig. Zou het vannacht komen dan? We besluiten niet langer te wachten en gaan naar bed. De wind en onweer blijven uit. Blabber dobbert de hele nacht prinsheerlijk achter het anker en ondervindt geen hinder van Chantal.

Het is dat we de weerkaartjes nog hebben, anders zou je denken dat er van Chantal geen sprake zou zijn! Het is wel goed om mee te maken. Je gaat nadenken over je weerbronnen en hoe je je hier (en de boot) het beste op kunt voorbereiden. Dat kan nooit geen kwaad.

Gelukkig heeft de storm totnutoe ook op de andere eilanden niet al te veel schade aangericht.

Bij deze onze weerbronnen op een rij:

O ja en een andere tip als je in Grenada ligt. Wordt lid van de Grenada Cruisers Facebook pagina. Hier delen ze niet alleen allerlei informatie en activiteiten, maar in dit geval ook de weerbronnen die men tijdens een storm raadpleegt. Altijd handig dit soort info!

Weerbronnen op de Blabber zeilboot

Een Bracknell kaart, deze geven met name een goed overzicht van Europa en iets daar buiten

Een Bracknell kaart, deze geven met name een goed overzicht van Europa en iets daar buiten

Laten we het eens hebben over het weer. Lekker Nederlands… of misschien zijn we wel aangestoken door de vertrekkers die weer onderweg zijn naar Nederland. Het weer stond dagelijks centraal in hun gesprekken. Het leek me in ieder geval een mooi moment om het eens te hebben over alle weerbronnen aan boord van de Blabber boot.

Vroegghuurrrr zaten we voor de TV, keken het 8 uur journaal en aansluitend het weer en we waren weer bij. Voor een week update zapte we even naar Teletekst 704 en voor eventuele buien keken we op Buienradar. Bij de meeste havens hing altijd het weer voor de komende drie dagen. En dan hadden we het wel zo’n beetje gehad met het weer.

Een mooi naslagwerk voor onderweg!

Een mooi naslagwerk voor onderweg!

Maar eenmaal weg uit Europa heb je geen Hiemstra meer die de gribfiles (weerkaartjes) voor ons uitlegt. En in havens liggen we allang niet meer. We moeten nu zelf aan de bak met de weerkaartjes. En appjes, internetsites en programmatjes om die te downloaden zijn er genoeg. We zetten even op een rijtje wat wij zoal gebruiken (suggesties zijn altijd welkom!).

 

 

Tijdens de voorbereidingen hebben we de volgende weerbronnen geraadpleegd:

  • We hebben een meteo cursus gevolgd bij de Nederlandse Vereniging voor Toerzeilers (NVVT). Ze geven trouwens nog veel meer leuke cursussen.
  • We bekeken en beluisterden wekelijks de weerberichten van weerman Henk Huizinga op Zilt Meteo. Als je je inschrijft voor de Zilt nieuwsbrief krijg je op donderdag een mail met een link naar het weerbericht voor het komende weekend. Deze beperken zich helaas tot met name Europa, dus daar buiten moesten we op zoek naar andere weerbronnen.
  • En uiteraard de nodige weerboeken voor onderweg.

Maar we hebben meer. We hebben de nodige programma’tjes op de laptop, iPad en iPhone.

Weerbronnen op de laptop:

  • Zygrib: dit programma heeft een prettige weergave en door de kleuren kun je snel en makkelijk zien hoe hard het waait. Je kunt ook heel makkelijk het gebied selecteren waar je zit. Als je vervolgens een animatie maakt van het opgevraagde bestand, spelen de kaartjes snel achter elkaar af en krijg je meteen een goed beeld van het weer voor de komende dagen. Link naar de site waar je het kunt downloaden: http://www.zygrib.org/
  • Ugrib: is eenzelfde soort  programma. De weergave is alleen iets eenvoudiger, maar vooral de buien worden hier heel goed weergegeven. Verder is het vergelijkbaar met Zygrib; je kunt makkelijk het gebied selecteren en ook animaties afspelen. Link naar de site waar je het kunt downloaden: http://www.grib.us/

Beide programma’s kun je gratis downloaden. Je hebt alleen wel een goede internetverbinding nodig om de nieuwste weerkaartjes op te halen. Maar dat is ons totnutoe altijd gelukt!

Weerbronnen op het internet:

Als we een goede internet verbinding hebben bezoeken we vooral de volgende sites:

  • Passage Weather: Op de homepage selecteer je snel en makkelijk het gebied dat je wilt zien. Daarna krijg je voor de komende week de gribfiles (weerkaarten), golfhoogtes en stroom. Je kunt dit ook weer in een animatie afspelen en zelfs downloaden om op de boot nog eens te bekijken. http://passageweather.com/
  • Sailing weather online: Wederom een prachtige site waar je alle weerkaarten, hurricane waarschuwingen, satellietfoto’s e.d. mooi overzichtelijk bij elkaar kunt vinden. http://www.sailingweatheronline.com/

Weerbronnen op de iPhone en iPad
Tenslotte. De iPhone en iPad hebben we eigenlijk altijd bij ons. En wat is er makkelijker dan even snel op de kant het weer raadplegen. We hoeven dan niet te zeulen met de laptop en krijgen toch een snelle indruk van het weer. Naast een shortcut naar passageweather en sailingweatheronline maken we vooral gebruik van iGrib, Windguru en Windfinder.

Laatste weerbron: weerkaarten via de SSB
En als we helemaal geen internet hebben maken we gebruik van onze SSB. Hiermee kunnen we via Airmail toch eenvoudige weerkaartjes binnenhalen die een goed overzicht geven van het gebied waar je zit. Als je dan ook nog de koers, snelheid en locatie opgeeft van je boot, zie je je bootje in de weerkaart op het tijdstip dat je de weerkaart bekijkt meelopen (over 8 uur, 24 uur, 48 uur etc. je bootje loopt mee in de tijd). Zo gaaf om te zien en nog handig ook!

Nu nog de weerkaartjes goed leren interpreteren. We zijn nog lang geen Pelleboer, maar we doen ons best! Dit is toch wel even iets anders dan snel Buienradar in Nederland raadplegen!