Wat is er aan de hand met het weer in Bonaire?

Donkere wolken boven Bonaire

Donkere wolken boven Bonaire

Donkere wolken pakken zich samen boven Bonaire. In de verte zien we op verschillende plaatsen onweersflitsen. Maar we horen (nog) geen knal. En dan ineens komt de wind uit het zuiden, draaien we met onze kont naar de kant, die voor onze gemoedsrust veels te dichtbij komt, en liggen we te stuiteren op de golven. De eerste keer dat dit gebeurde was twee dagen geleden.

Kaartje met actuele weer op Accuweather

Kaartje met actuele weer op Accuweather

Maar aan het einde van deze avond is het weer zo ver. Als we naar bed gaan komt de wind met een krappe 10 tot 15 knopen van het land en we liggen lekker relaxed te dobberen achter onze mooring als we in een diepe rust wegzinken. Ineens trekt de wind aan, beginnen we flink te schommelen en rollen we praktisch uit ons bed. Als we naar buiten lopen zien we dat we weer met de kont naar de kant zijn gedraaid. De golven bouwen zich in snel tempo op en voor we het weten liggen we wederom enorm te trekken aan de lijnen en te steigeren op de golven. We starten uit voorzorg de motor. Mocht er een lijn knappen, dan kunnen we zo wegvaren. De wind loopt op tot een magere 22 knopen. Dus dat valt mee. Het zijn meer de golven waar we last van hebben. Daarnaast liggen we op ongeveer 3 meter water, onder ons ligt een betonnen blok waar we een beetje zenuwachtig van worden en we liggen aan de binnenkant van de mooring lijnen, waardoor we erg dicht bij de kant komen te liggen met een reversal. Ja zo noemen ze dat in zeilerstermen. De wind draait dan ineens met 180 graden en komt in ons geval uit het zuiden. We liggen dan niet meer in de beschutting van het land en de golven en de wind hebben vrij spel op de ankerplaats.

Gelukkig zakt de wind weer snel terug naar 10 knopen. Een uurtje later liggen we parallel aan de kant en kunnen we nog zeker 4 uur nagenieten van het gehobbel op de golven. We schommelen wat af en slapen daardoor een beetje onrustig.

Bonaire staat bekend om deze reversals. Alleen komen ze dan in oktober. Oktober valt kennelijk vroeg dit jaar! Maar goed als het maar twee keer voorkomt per jaar, dan hebben we het nu gehad! Uit voorzorg leggen we morgen wel een extra lijn naar het betonnen blok. Je weet maar nooit.