Pussers, de hofleverancier van de Royal Army

De dinghy dock

De Pusser’s dinghy dock

We gaan weer anker op richting Salt Island en het in 1867 door hurricanes overvallen en gezonken royal post schip RMS Rhone. Je schijnt het met snorkelen zelfs goed te kunnen zien, dus we willen het in ieder geval proberen. Maar eenmaal op de ankerplaats besluiten we door te zeilen, het is te onstuimig….

We zetten koers richting Trellis Bay en zeilen de boot scherp aan de wind met gemiddelde van 5 knopen net om Bluff Point heen. Daarna kunnen we afvallen en voor de wind de baai in. Een geweldige lekkere zeiltocht van wel 10 mijl!

Voor anker bij Marina Cay

Voor anker bij Marina Cay

Voor anker bij Marina Cay
De Navionics kaart is een beetje in de war bij Trellis Bay. Wij hebben Navionics zo ingesteld dat bij 2 water en minder het water blauw kleurt, zodat we meteen gealarmeerd zijn. Maar bij Trellis Bay is alles wit. Dus je zou denken … gaan! Totdat ik op de kaart kijk en(on)dieptes zie van 1.40 en zelfs  0.80 cm! Dat gaan we niet doen. We varen door naar het mooring veld bij Marina Cay. Je kunt een mooring huren voor 30 dollaar per nacht. Wij gaan echter achter het mooring veld ankeren en wij vinden een prima ankerplek voor het privé eiland Great Camanoe op 8 meter water.

Rob and Rodie White

Rodie White

Our Virgin Island
Met de dinghy gaan we naar het door riffen omgeven Marina Cay. Het eiland waar Robb & Rodie White, een pasgetrouwd stel, eind jaren ’30 heeft gewoond. Ze hadden het eiland gekocht voor 60 dollar. Er was niets. Ze hebben er drie jaar gewoond, een huis en cistern voor wateropvang gebouwd en de grond bewerkt. Het huis gaf ze shelter, het land eten en de zeilboot zorgde voor vervoer. Back to basic! Aan dit mooie romantische plaatje kwam een einde toen schrijver Robb naar de tweede wereld oorlog werd gezonden. Toen hij terug kwam zijn ze gescheiden en ze zijn beiden nooit meer terug geweest op het eiland. Het eiland heeft er tot de jaren ’60 verwaarloosd bij gelegen, daarna is er een hotel geopend.

Rob White heeft een boek over hun avonturen geschreven en het boek (Our Virgin Island) is verfilmd (Virgin Island) met o.a. een hele jonge Sydney Poitier. De beelden zijn geschoten in de Virgin Islands, we zien zelfs The Baths voorbij komen en er zijn veel opnames op het oorspronkelijk eiland Marina Cay gemaakt. Als iemand aan de totale film uit 1958 kan komen, dan houden wij ons aanbevolen! Op YouTube hebben we het eerste deel gevonden van de film:

Pusser's Painkiller

Pusser’s Painkiller

het boek is uiteindelijk in de jaren ’70 herschreven en kreeg de titel “Two on a Isle“. Het huis van de White’s is gerestaureerd en herbergt nu de bar van Pussers. Wij hebben er tijdens Happy Hour een Painkiller, de lokale drank van de Virgin Island gedronken terwijl ‘two dudes’ heerlijk relaxed zaten te spelen. Je hebt vanuit de bar een prachtig uitzicht op de baai, omgeving en de ondergaande zon. Op het strand staat het restaurant waar nog oude zwart wit foto’s van Robb & Rodie hangen.

Op het eiland kunnen we trouwens water tanken voor 19 cent per gallon. We denken er nog even over na….maar we kunnen wel wat water gebruiken… We hebben voor het laatst twee weken geleden 240 liter water getanked bij de St. Thomas Jachtclub. We denken het niet het hier mee te redden tot St. Maarten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *