Tropical Storm Hermine is onderweg… Oxford, Maryland

Het lange pad van Tropical Storm Hermine...

Het lange pad van Tropical Storm Hermine…

Zo maar uit het niets komt er een Tropische storm onze kant op. Onze ogen zijn voornamelijk gericht op de depressies bij de Kaap Verden, waar het de laatste tijd flink rommelt. Hermine is daar ook ontstaan, maar zwakte vrij snel daarna af… En toen we even niet meer opletten, is ze stiekum in de Golf ge├»ntensiveerd. Vlak boven Cuba. En ze heeft er zin in! In twee dagen tijd gaat ze van de status TD (Tropical Disturbance) naar status Tropical Storm en ze krijgt zelfs een naam; Hermine. Vandaag is ze ge├╝pgrade naar de status Categorie 1 Hurricane en vanavond valt ze Florida binnen. Ze hebben in Florida geen hurricane meer gehad sinds Hurricane Wilma in 2005 en ze zijn vooral bang voor de enorme golven en hevige regenval die de storm met zich meebrengt. Florida klinkt voor ons ver weg. Je kunt het een beetje vergelijken met de afstand Nederland – Spanje. Maar haar ‘armen’ rijken ver. Deze ‘coasthugger’ kruipt de komende dagen vanaf Florida via de kust van de staten Georgia, South & North Carolina omhoog en komt daarna onze richting op. We zien de eerste aankondigingen al op de weerkaarten. We moeten rekenen op flinke regen en 40 knopen wind!

Op zoek naar een ligplaats voor twee dagen

Oh boy, dat belooft wat. Veertig knopen wind (en waarschijnlijk meer, want de online weerkaarten zitten er altijd wat naast) wordt ons iets te gortig op de ankerplaats. Dan liever tussen vier palen en de boot stevig vastbinden. We kunnen haar zaterdag verwachten en het blijft flink waaien tot zondag. Het vervelende met deze voorspellingen is dat we het nooit zeker weten. Het pad verandert per dag en ook de koers over land heeft invloed op het pad dat ze volgt. Maar we nemen het zekere voor het onzekere. Ze wordt hier zaterdagochtend verwacht en dan is er geen tijd meer om iets te regelen. We willen morgen voor twee dagen een haven in. We gaan op onderzoek.

In Oxford zijn de nodige marina’s, maar na twee marina’s begrijpen we dat het lastig wordt. Het is Labour Day dit weekend. Dat betekent feest. De Marina’s zijn al maanden geleden besproken en zitten vol. “No cancellations, because of storm Hermine?” vragen we nog hoopvol. “Not yet.” Ze hebben zelfs een wachtlijst. Bummer. Met deze storm op komst verwachten we dat het wel mee gaat vallen met de wachtlijst en reserveringen, want wie gaat er met deze voorspellingen het water op? Maar daar hebben we nu niets aan. We willen zeker weten dat we morgen een box in kunnen.

Het hurricane seizoen is in volle gang....

Het hurricane seizoen is in volle gang….

Drie keer scheepsrecht!

We tuffen met de dinghy naar de derde marina, Cambells. Ze hebben plaats. Yes! Maar als we er gaan kijken blijkt het op de kop van de T-steiger. Niet echt handig met harde noordenwind. Dan worden we zijdelings tegen de steiger aangedrukt. “Ehhhh? We durven het bijna niet te vragen, maar hebben jullie nog een andere plaats?” Hij kijkt even moeilijk, schuift wat op de plattegrond en neemt ons dan mee naar B10 naast de NOAA research boot. Een ruime box, 6 palen om aan vast te binden en overal zitten stootkussens. Hebbes! Bij de prijs moeten we even slikken (2 dollar per foot), maar we hebben een ligplaats en kunnen ons gaan voorbereiden op de storm. Morgenvroeg gaan we de marina in! Zaterdag ochtend begint de storm. Wordt vervolgd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *