Inklaren in Suriname

Het loket bij Consulaire zaken

Je hebt na aankomst in Suriname 30 dagen om je in te klaren… en dit is toch wel een hele onderneming. Vandaar dat we even gewacht hebben met inklaren tot we weer een beetje op orde waren. Op de Noonsite stond een verhaal over het inklaren, maar deze is vooral Amerikaans georiënteerd. Voor de Nederlanders gelden iets andere regels en de Nederlandse boten in de marina hebben het verhaal voor ons aangevuld. Voorbereid met plattegrond en huurauto weten we precies waar we heen moesten en wat we moesten doen.

de Vreemdelingenpolitie in Paramaribo, 3e deurtje rechts

de Vreemdelingenpolitie in Paramaribo, 3e deurtje rechts

De eerste stop was de Vreemdelingenpolitie aan de rand van Paramaribo. Hier moet je je melden met de hele crew, paspoorten en 3 crewlisten. Je moet helemaal links van het gebouw zijn. De eerste deur moet je overslaan, hier waren we met onze slippers, korte broek en blote oksels ook niet ingekomen!  De tweede deur voor wapenvergunningen moet je ook overslaan en de derde deur moet je hebben. Als je binnenkomt ga je in de drukke hal met loketten meteen links de gang in. Je komt dan in een kamertje met 3 bureaus en daar zitten de mensen van de Vreemdelingen politie.

Neem plaats en “ik luister naar uw wijze woorden” was de begroeting. Na uitleg  en check paspoorten krijg je op de crewlist een stempel met datum van binnenkomst. Door Ben’s verhalen over ‘buitenvrouwen’ was de beste man een beetje afgeleid en pakte hij per ongeluk de verkeerde stempel, de uitklaringsstempel. Dus stempel ‘vervallen’ er over heen en een nieuwe stempel voor binnenkomst er weer naast. En dat in een decor met op de achtergrond een koelkast met de tekst ‘kassi broko’, zo leuk die Surinaamse taal.

Bij Consulaire Zaken in het centrum van Paramaribo koop je met euro´s een toeristenkaart.

Bij Consulaire Zaken in het centrum van Paramaribo koop je met euro´s een toeristenkaart.

De tweede stop is consulaire zaken, in het centrum aan de Watermolenweg, tegenover de Surinaamse bank. Ze zijn normaal open van 8.00 uur – 14.00 uur. Hier kun je als Nederlander een toeristenkaart kopen. Deze kost 20 euro (een visum kost 40 euro).  Jullie lezen het goed, we moesten bij consulaire zaken betalen in euro’s!! Ze accepteren geen SRD’s (surinaamse dollars), pinpassen of creditcards. Als je geen euro’s hebt, heb je de pech dat je eerst SRD’s moet pinnen om deze dan weer bij een wisselkantoor om te zetten naar euro’s!

De eerste poging tot inklaren strandde afgelopen vrijdag bij de afdeling Consulaire zaken. Ze waren eerder dicht, omdat ze een nieuwjaarsfeest hadden en we moesten het maandag maar weer proberen. Ondertussen was de Sark afgelopen weekend ook binnen gelopen in de haven en samen hebben we maandag  alle stappen om in te klaren weer doorlopen.

De derde en laatste stap voor het inklaren is terug naar de Vreemdelingen politie (je hebt tot ’s avonds 21.00 uur de tijd) voor een stempel van binnenkomst in je paspoort. Deze krijg je pas als je kunt aantonen dat je betaald hebt voor je toeristenkaart. We mogen nu 30 dagen in Suriname blijven en zijn legaal in Suriname! Whoehee! We hoeven nu alleen nog bij het verlaten van Suriname weer naar de Vreemdelingenpolitie om uit te klaren. We krijgen dan weer een stempel met vertrekdatum in ons paspoort.

Het kost je normaal een dag, maar als je de tijd neemt krijg je een kijkje achter de (bureaucratische) schermen en ontmoet je de plaatselijke bevolking. Altijd leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *