Op verkenning in de Rio Chagres, Panama

Zonsopgang

Zonsopgang

We staan ’s morgens voor zonsopgang op, we willen de bijzondere dieren niet missen. De zonsopgang is prachtig. Helaas blijft het qua dieren bij fladderende papegaaien en een krokodil van een metertje of vijf die achter onze boten langs zwemt. Een wat? Juist ja een heuse krokodil. De gevaarlijkste, met een rij van 80 scherpe tanden die zich elke keer vernieuwen… (wel tot 50 keer in hun 35-75-jarige levensduur) en een supersnelle reactie als ze honger hebben. Wij besluiten het lot niet te tarten en houden het zwemmen in zoet water voor gezien. We gebruiken wel een emmertje!

Vandaag dus op avontuur. We varen eerst met de Blabberboot over de rivier naar de dam. De rivier is ongeveer 6 mijl lang en kronkelt alle kanten op. Onderweg komen we een schip (the Mischief) voor anker tegen in een van de bochten. Na een uurtje bereiken we de dam. “De autoriteiten houden er niet zo van als je met je zeilboot voor de dam ankert” waarschuwt Bauhaus.

BrulapenDus wij laten ons anker uit het zicht vallen voor de laatste bocht en dinghy’en daarna naar de kant. In de boom zit een groep brulapen, zelfs een moeder met een kleintje. Ze liggen languit op de takken naar ons te koekeloeren (zelfde kerstversiering Annet!). Er is weinig sprake van spillwater op dit moment. Door El Nino in de Pacific is er lang zoveel water niet gevallen tijdens het regenseizoen in Panama. Tijdens onze doorvaart van het Panama kanaal als linehandlers kwamen ze al 1,5 meter te kort. Het regent wel vaak, maar ik denk niet dat ze dit te kort hebben goed gemaakt. Verder valt er bij de dam niet veel te zien.

Die twee stipjes op de rivier zijn de Sylfer en de Blabber!

Die twee stipjes op de rivier zijn de Sylfer en de Blabber!

Van het San Fernando Fort (Portobelo) naar het San Lorenzo Fort (Rio Chagres)

We motoren terug naar het begin van de rivier, ankeren opnieuw en leggen de dinghy bij de steiger. Vandaar uit is het ongeveer 2 kilometer wandelen naar het San Lorenzo Fort. Eenmaal bovenop de heuvel hebben we een prachtig uitzicht op de riviermonding en de twee kleine stipjes zijn onze boten! De Spanjaarden vervoerden vroeger het veroverde goud en zilver van de Maya’s over de Camino Las Cruces, het goudpad dat half over land (naar Cruces) en half over de rivier liep. Om dit belangrijke transport te beschermen tegen andere landen en piraten die het op het goudtransport hadden voorzien, bouwden ze het San Lorenzo Fort. Het uitzicht over zee en de rivier is magnefiek.

Op de terug weg naar de boot spotten we nog een dier zo groot als een hond, lopend op vier poten, met de voorpoten wat korter, de staart zo pluizig als een wasbeer, maar het beest is bruin en heeft de kop van een beer. Iemand een idee wat we hier ongestoord hebben zien rondscharrelen? Hij was jammer genoeg net te ver verwijderd voor een goede foto.

Aanvulling Krokodil: het verhaal over de dode krokodil die ze gevonden hebben in het Panama kanaal staat in het gratis Panama krantje The Visitor van Panama. 

Aanvulling dier op vier poten: we hebben waarschijnlijk een rode neusbeer gezien. Bedankt voor de tip Susan!

3 reacties op “Op verkenning in de Rio Chagres, Panama

    • Ha ha, inderdaad Susan, het lijkt op een neusbeer! Geweldig, voor het eerst een neusbeer gezien! Hij was niet erg onder de indruk van ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *