Plasa Bieu: lekker kriyoyo eten in Curaçao

De oude overdekte markt in Willemstad

De oude overdekte markt in Willemstad

Op de oude overdekte markt in het centrum van Willemstad zitten een aantal lokale eettentjes op een rij. Je kunt er genieten van de echte Curaçaose lokale -Krioyo- keuken. Ze beginnen ’s morgens vroeg en koken op een grill met houtskool. Rond de middag kunnen wij er terecht en betalen ongeveer 12,50 ANG (rond de 5 euro) voor een geweldig lekkere maaltijd. Als we binnen komen proberen ze ons allemaal naar een van de lange tafels te lokken. We kiezen voor Zus di Plasa. De menukaart is handgeschreven en we kunnen vooral kiezen uit stoofschotels (stoba’s) van groente, kip, geit of vis.

Ik kies voor de lokale cactus soep … en krijg er fungi rol bij (een soort deegrol van mais, het beste te vergelijken met polenta). De soep is ehhh ja, wat zal ik eens zeggen… apart … Apart is meestal niet goed…. Laten we het anders stellen, de soep is slijmerig, op mijn lepel maar ook in mijn mond. Ik kan er niet aan wennen…. Maar ik eet wel netjes mijn kommetje leeg.

Weetje. De soep wordt gemaakt van de lokale cactus; de Kadushi. De naam Kadushi is een samenstelling van Cactus en ‘Dushi’ en Dushi betekent in het Papiaments ‘lekker of lief’. Vreemde naam voor iets met stekels! Voor de soep halen ze de stekels en schil er af en gebruiken ze het zachte binnenste gedeelte.

De tweede keer neem ik de Arepa de Pampoena, lekker safe … pompoenpannenkoekjes van Zus di Plasa. Dat bevalt me stukken beter. Het recept voor de ‘doe-het-zelfers’:

Arepa de pampoena (uit het kookboekje ‘smullen op z’n Antilliaans)

Smullen op z'n Antilliaans

Smullen op z’n Antilliaans

Benodigdheden:

  • 50 gr pompoen
  • ¼ theelepel zout
  • ¼ cup bloem 55 gr
  • ¼ theelepel bakpoeder
  • 1 eetlepel melkpoeder
  • ½ ei
  • ¼ cup water
  • 1 eetlepel rozijnen
  • 1 eetlepel vet (voor bakken)
  • ½ eetlepel suiker

Bereiden:

  • Maak de pompoen schoon en snijdt in stukjes
  • Breng het water met zout aan de kook en voeg de pompoen toe, laat 15 minuten koken
  • Giet het water af. Prak de pompoen fijn met een vork
  • Bloem, bakpoeder, melkpoeder, ei, water, rozijnen en kaneel toevoegen en alles goed mengen tot een glad beslag
  • Vet in koekenpan
  • Bak van het beslag 3 arepa’s op een kleine vlam tot de arepa aan de bovenkant droog is, dan omkeren en op middelgrote vlam verder bruin en gaar bakken
  • Leg de arepa op een platte schaal en bestrooi met suiker.

Kome dushi!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *