Uit de Blabberkombuis: Brood bakken aan boord, zo lekker Zen!

Brood bakkenAhhhh lekker, ik ben deeg aan het kneden. Een voor een verdwijnen mijn handen in de deegbal voor me op het aanrecht. Broodbakken! Ik doe het gemiddeld twee keer per week. In Nederland hadden we de luxe van een broodbakmachine en kant & klaar meel. We zetten de timer op ’s morgens vroeg en werden wakker met de geur van vers gebakken brood. Nu bakken we met het handje. We hebben de ruimte niet voor zo’n groot apparaat en ik heb nou eenmaal de tijd! O ja, en ik wil natuurlijk die gratis workout niet missen. Heb je wel eens gevoeld hoeveel spieren je gebruikt tijdens het kneden? En dat 15 minuten lang! Daar kan geen oefening tegen op.

Tijdens het kneden, maak ik mijn hoofd leeg en droom een beetje weg. Naar vroegere tijden. Mijn vader mocht ook graag broodbakken. Ik zie hem zo weer voor mij. Geconcentreerd voor het aanrecht. Met een klap smijt hij het deeg op het aanrecht. Uitrollen. Kneden. PATS! En weer beland het deeg met een klap op het aanrecht. Hij herhaalt het ritueel minutenlang en beleeft er zichtbaar veel plezier aan. Het ziet er uit als pure deegmishandeling! Maar later leer ik dat hoe meer je het deeg mishandeld, hoe beter het is voor het rijsproces. Ik heb de liefde voor broodbakken van mijn vader overgenomen. Niets zo lekker als de dag opstarten met mijn handen in het deeg, ventilator aan, muziekje op de achtergrond, verstand op nul, hoofd lekker leeg en een beetje wegdromen of de komende dag doornemen… Een momentje voor mezelf, lekker Zen zeg maar.

Waarom zelf bakken?

Allereerst hebben we niet altijd de luxe van een bakker om de hoek. En dat brood uit de supermarkt… Heb je dat wel eens geproefd? Ze noemen het ‘Bimbo’, dat is al een slecht voorteken… Het is zoehoetttt!! Er zit ontzettend veel suiker in en hoewel de kleur doet vermoeden dat het bruin brood is, voelt het in je mond als wit brood. Een deegklomp, weinig structuur en het smaakt nergens naar. Het is niet eens stevig… Nee, dan liever zelf bakken. Heb ik nog een beetje het gevoel dat ik gezond (lees bruin brood) eet. En ik heb niet een uur na het ontbijt alweer honger … ehhh trek.

Hoe makkelijk is het om ingrediënten te vinden in de Caribbean?

Wij gebruiken alleen volkoren & witte meel, gist, zout en water. Geen suiker. Dit wordt normaal toegevoegd om het gist beter te laten werken, maar ons brood rijst prima, dus ik laat het lekker weg. Kant en klare pakken zoals bv. van Koopmans kun je hier in de Caribbean praktisch niet vinden. Nou, dat is niet helemaal waar. Op de Franse eilanden had je de Leaderprice en op Bonaire en Curacao had je de AH en Spar waar we kant & klare broodmeel konden kopen. In de overige landen moet je de ingrediënten los kopen en alles zelf mengen. Witte meel is er in overvloed. Maar het is even zoeken naar volkorenmeel. In de Spaanse landen wordt het ‘integral’ genoemd. In Cartagena hebben we de hele stad afgezocht naar integral. Zelfs bakkers gevraagd. Maar ze gebruikten alleen witte meel, harina. We vonden uiteindelijk kleine integral pakjes bij een Exito supermarkt in de binnenstad. Nou moet je niet denken dat je het dan ook bij de andere Exito’s kunt krijgen! Het assortiment kan per filiaal verschillen! Zo ook hier in Panama. In Sabanitas hebben ze alleen integral bij de Super99. Of bij de La Rey in Quatro Alto. En soms heb je pech. Dan is het er gewoon even niet. Schap leeg. Dus ik heb er een gewoonte van gemaakt vooral heel veel pakken mee te nemen als het wel is! Droge gist is tot nu toe makkelijk te verkrijgen. Het wisselt alleen per land of de werking nog optimaal is. Hoe groter de omloop van gist in de winkel, hoe beter de werking van de gist, omdat deze niet ‘oud’ is. In Panama zit dat wel goed, men gebruikt hier veel gist.

Het ideale Blabber recept voor brood bakken

Het heeft best wel een aantal keren geduurd voor we het perfecte brood hadden aan boord van Blabber, vandaar dat ik onze ervaringen graag met jullie deel. Allereerst de vorm. Ooit was ik bijzonder enthousiast over siliconen vormen. Nou, laat ze maar thuis. Mijn ervaring is dat brood of cake niet voldoende warm wordt en dus niet gaar! Alles moet veel langer in de oven, zet je het hoger, dan loop je het risico dat de onderkant verbrand. Metalen vormen is de oplossing. Maar ik ben bang dat dit op den duur gaat roesten. Beter is gewoon helemaal geen vorm en het brood direct op de bakplaat bakken. Uit Nederland had ik nog bakpapier, deze is bijna op. Dus ik waxpapier hier kopen. Da’s niks. Gewoon je bakplaat invetten en het brooddeeg direct op de plaat bakken werkt het beste. Ja, ja bijzonder simpel, wist ik ook niet. Nooit te oud om te leren. De broodjes hebben genoeg ruimte om nog wat te rijzen in de oven, ze bakken door de olie niet aan de plaat vast en verbranden ook niet aan de onderkant. Ok, de aanloop was lang genoeg, nu ‘de Blabber way’ van ingrediënten en bereiding.

Ingrediënten:

  • 1000 gram meel (meestal doe ik een mix van wit en volkoren, omdat de laatste lastig te verkrijgen is)
  • 600 ml water
  • 4 theelepels zout
  • 4 theelepels gist

Bereiding

  • Meel en gist mengen in de kom.
  • Zout oplossen in een laagje warm water. Daarna voeg ik er water bij tot 600 ml.
  • Meng alle ingrediënten door elkaar. Als het te nat blijft voelen (het is dan erg plakkerig aan je handen) gooi ik er nog een beetje meel bij
  • Eerste keer 45 minuten rijzen onder een theedoek. Het is in de Caribbean lekker warm. Thuis zette ik het altijd op de kachel in de winter.
  • Daarna licht kneden en nog een keer 30 minuten rijzen onder de theedoek. Het rijsproces is erg belangrijk. Laatst was ik het brooddeeg vergeten. Het heeft zeker 3 uur staan rijzen en ik heb nog nooit zulke grote broden gehad!
  • Ondertussen verwarm ik de oven voor op 220 graden en bak de broden vervolgens op 200 graden in een uur gaar.

Ter variatie kun je ook kokosvlokken, krenten, (Italiaanse) kruiden en/of uien & olijven door het deeg mixen. Heerlijk!

Tot zo ver de brood bak ervaringen op de Blabberboot. Ik vind het wel leuk om een kijkje in jullie keuken/kombuis te werpen. Wat is jullie favoriete brood recept?