In de achtertuin van Blabber: REGEN!!

Panama

Regenseizoen in Panama!

“Ing, de bakken zitten vol!”! Caramba, binnen tien minuten zitten onze 20 liter opvang bakken vol tot aan de rand. De plastic flessen kunnen we niet snel genoeg aanslepen. Nou regent het hier wel vaker, we zitten niet voor niets in het regenseizoen, dat van mei tot december loopt. Maar dan regent het kort en hevig. Daarna klaart het op en schijnt de zon. Nu ligt er al drie dagen een grijze, grauwe deken over Linton Bay en kunnen we onze buren op de hoogtepunten van de verschillende buien met hevige windvlagen nauwelijks zien. Een unicum.

Vanaf de kant stroomt het water met zand en al de baai in. Het water om ons heen kleurt langzaam bruin en wordt troebel. De kiel kunnen we niet meer zien. Kokosnoten, bladeren, verschillende soorten plastic en hele boomstammen drijven voorbij. Op de kant stort een wand in. De enige weg langs de kust is overspoeld met zand en rotzooi. Het internet stopt er mee. Terwijl in Nederland de KPN gratis films uitdeelt vanwege een storing, kunnen wij al drie dagen niet bellen en/of internetten! Tot overmaat van ramp slaat de Franse buurman ook nog met zijn ‘stalen bak’ van zijn anker en komt onze richting uit. Drie meter voor onze boot draait gelukkig de wind en mist hij op een haar na de tweemaster achter ons. Daarna krijgt zijn anker gelukkig weer grip.

He lekker zo’n ouderwets Nederlands weerpraatje. Voordeel van zoveel regen is dat onze watertanks binnen no-time gevuld zijn. We kunnen de was doen, lekker uitgebreid douchen op het achterdek en de boot is schoon! Nadeel is dat onze leefwereld zo klein wordt. Een drijvend huisje van 12,5 meter is al niet bepaald groot. Maar bij mooi weer zitten we vooral buiten en kunnen we naar de horizon turen. Nu zitten we binnen en komen de wanden op ons af!

Spaanse les

Tja en wat doe je dan als het de hele dag zo regent? Binnen zitten, lezen, muziek luisteren, films kijken en o ja een beetje Spaanse les, die we voor de gelegenheid mooi laten aansluiten op de actualiteit: Lluvia!

  • Aqua de lluvia – regenwater
  • Tiempo de perros – hondenweer
  • Llueve a cantaris – het regent pijpestelen
  • Epoca de lluvias – regentijd

En de beste bewaren we voor het laatst: Despues de la tempestad viene la calma – na regen komt zonneschijn!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *