We rollen van links naar rechts en weer terug

Snorkelen bij Playa Yanque

Nog even snorkelen bij Playa Yanque

Blanquilla – Afgelopen nacht was er onverwachts een enorme lichtflits, gevolgd door een keiharde klap! Schrik, we zaten rechtop in bed. Het onweer zat boven het eiland. Tussen de volgende twee flitsen en klappen zat al meer tijd en de bui dreef gelukkig razendsnel voorbij. Daarna volgde er regen en hebben we 10 liter water opgevangen. Daar kunnen we ons mooi mee afspoelen na het snorkelen. de zoute kleding had ik aan de reling gehangen en is ook lekker afgespoeld. Dat scheelt weer een paar liter drinkwater uit de tank.

Rond 14.00 uur trekken we het anker op en worden uitgezwaaid door de Guarda Costa die een patrouille te voet houden en op het strand voor onze boten staan. Koers: Als eerste het militaire eiland Ochilla. Daar moeten we 5 mijl uit de kust blijven, daarna zetten we koers naar de de vuurtoren Sebastopol, die de ingang naar los Roques markeert. De totale tocht is zo’n 115 mijl en we moeten een nachtje doorvaren. De wind is oost, dus we varen pal voor de wind met de zeilen in ‘melkmeisje-stand’ naar het westen. Voor de genua gebruiken we de boom. Er staat niet al te veel wind en we rollen van links naar rechts en terug. Dit maakt vooral slapen lastig. De Sylfer en Bella Ciao zeilen op 5 mijl afstand van ons.

Tijdens mijn wacht van 23.00 uur zit er aan stuurboord een schip met heel veel licht. Het komt dichterbij… Wat is het? Na ingespannen getuur in de verrekijker kan ik ineene het rode stuurboord licht onderscheiden. Gelukkig ze varen ons voorbij. Als ze nog dichterbij komen zien we dat het een vissersboot is. ze zijn druk aan het vissen. Als we ze zijn gepasseerd horen we regelmatig de motor aan en uit gaan en we zien achter de boot schijnwerpers in het water. We horen de zware motoren van het schip nog zeker een uur nadat we ze zijn gepasseerd. Wat draagt geluid lang en ver over het water.

Tussen de ondieptes door naar Buchiyaco, Los Roques

Tussen de ondieptes door naar Buchiyaco, Los Roques

Aankomst Los Roques
’s morgens rond 8 uur zitten we voor Ochilla en 6 uur later naderen we Los Roques. We varen voor de tweede keer binnen bij de vuurtoren Boca de Sebastopol, maar het is weer retespannend. Ik sta op het achterdek, zodat ik de lichtblauwe ondiepe plekken goed kan zien, daarnaast hebben we de track van vorig jaar op de ipad er bij gepakt, ligt het kaartje van Doyle stand bye en zien we alles heel goed op de plotter. Het water is ongeveer 5 meter diep. Aan zowel stuurboord als bakboord zijde ligt een ondiep rif, de golven beuken op de rotsen en we zitten aan lager wal. Wij moeten hier tussen door. Spectaculair maar ook billenknijpend. Als we eenmaal binnen zijn en varen op het diepere gedeelte langs het rif kunnen we ontspannen genieten en varen we moeiteloos tussen de ondiepe plekken naar Buchiyaco, het groene mangrove bosje.

De onderwatertuin van Buchiyaco, Los Roques

De onderwatertuin van Buchiyaco, Los Roques

Sprookjesachtig
Lichtblauw, donkerblauw, helblauw, turquoise, ijsblauw, korenblauw, hemelsblauw… wow, kan het nog blauwer? We laten het anker zakken in een prachtige blauwe wereld op 8 meter diepte achter het mangrove bosje Buchiyaco bij het Half Moon Rif in Los Roques. We zijn er stil van… laten de omgeving even op ons inwerken en gaan dan weer over tot actie. Snorkelen bij het mangrovebosje! Duizende en nog eens duizende kleine visjes zwemmen op ondiep water tussen de wortels van de mangrove. Als we langs ze zwemmen en stil blijven liggen zwemmen ze zelfs in zwermen om ons heen. Onder ons liggen vele behuisde concheschelpen, als je stil boven ze blijft hangen komen er twee oogjes uit die controleren of het safe is. Als ze niets zien komt er een zwart aanhangsel naar buiten, een soort stempel waarmee ze de grond aftasten. Een prachtig gezicht…

De Nelly Rose die op dit moment nog in Los Roques ligt verteld op een prachtige manier over de bewegingen van de vissen, wij hebben daar niets aan toe te voegen, alleen een filmpje:

Terug aan boord plakken we de tubes van onze kite. Morgen kiteles! We sluiten de dag af met een heerlijke curry schotel met verse kouseband!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *