Bequia Boven water

We gaan weer verder…. op naar Statia! Het uitklaren in Bequia is super easy. Voor de haven zit het gebouw met Immigratie en de Douane naast elkaar. We vullen de nodige papieren in, ontvangen de stempels en een uitklaar bewijs, dus we mogen weg. we krijgen 24 uur de tijd om Bequia te verlaten. Morgenvroeg gaan we weg, het is ongeveer 300 mijl zeilen, met een lekker windje uit het oosten.

In het stadje doen we nog een paar bootschappen. De prijzen vallen niet mee…. omgerekend bv. 12 euro voor een witte kool en 10 euro voor 4 tomaten. verder nemen we nog een zakje mango’s en een rijpe een papaya mee. Heerlijk voor onderweg!

Tenslotte maak ik nog een laatste filmpje van het stadje. We hebben het hier wel naar ons zin gehad!

Tweede Paasdag Bequia

Al vroeg worden we gewekt door keiharde muziek van de discoboot uit St. Vincent, the mainland zoals ze Vincentenaren het trots noemen. Met Pasen loopt heel St. Vincent leeg om Pasen te vieren op Bequia. Van ’s morgens vroeg tot diep in de nacht.

Het begint met een een chill feest op Lower Bay bij Jack’s Bar. Een soort private Party waar je wel een kaartje voor nodig hebt. De muziek kunnen we op onze boot horen en we gaan er uiteraard even met de dinghy heen. De muziek is hard, soca, en er wordt stevig gedanst op z’n Caribisch. Wij krijgen er rode oortjes van. Om af te koelen nemen sommige een duik.

In de middag verplaatst het feest zich naar het centrum van Bequia. Een diskjocky zweept de mensen op, er worden allerlei spelletjes & wedstrijden gespeeld, overal staan eet- en dranktentjes. Het is een gezellige drukte.

Alleen die DJ’s in de Carieb moeten we een beetje aan wennen… Ze hebben een zeer korte spanningsboog…. een nummer duurt hoogstens 1 miunuut, met een beetje geluk hoor je nog net het eerste couplet en dan wordt het volgende nummer alweer ingezet. Daarnaast klinken er regelmatig allerlei kreten van de DJ en kermistoeters (we kunnen het niet anders noemen) door de muziek heen… Ze spelen overigens alleen maar Caribische muziek, veel soca, met een enorme snelle en harde beat… Een nummertje van Gotye zul je hier niet horen… veels te langzaam. Daarop kun je niet schudden met de billen!

Bequia op het water

Prachtig om te zien hoe alles zich hier verplaatst over het water in de baai van Bequia. Zo zien we een man die alles zeilend doet. Een dinghy met ‘grannybar’, een bijzonder exemplaar. Maar ook met een verlengde gashendel, zodat ze staand kunnen varen en niet nat worden. We kunnen de gashendel nog niet verlengen, maar staand varen willen we ook! Vandaag zijn we staand naar de kant gevaren en het werkt! We werden niet nat en het is nog makkelijk om te doen ook!

Daarnaast weet de lokale middenstand de weg over het water naar de bootjes ook te vinden. Ze komen gewoon aan de boot verkopen! Zo zien we de Water, Ice & Fuel boot, Miranda’s Laundry, The Bread Man en vissersmannen die hun vers gevangen lobster omhoog houden.

En Ben die met de dinghy water haalt bij de marina. De waterdrager:

The Bequia Coconut Regatta

Bequia Coconut Regatta

Bequia Coconut Regatta

’s Morgens vroeg staan de kinderen aan de waterkant te trappelen met hun zelfgemaakte kokosnoten bootjes. Welk bootje gaat winnen? Ik plons te water met mijn camera en zwem er heen, zo kan ik de wedstrijd goed van dichtbij bekijken. Het is een geweldige drukte aan de waterkant en de spanning is van de gezichten te lezen. Sticky something is the winner!

Bequia onder water

Elke morgen nemen we een duik, zo vanaf de boot met snorkel & duikbril in de hand en flippers aan de voeten. Wat een luxe! We liggen op ongeveer 5 meter diepte en op het eerste oog is er hier onder water niet veel te zien. Maar als je stil ligt en goed kijkt zie je van alles voorbij komen … witte platvisjes, trompetvissen, ‘disco’visjes (met fluoriserende staart), een slang, koffervisjes, de gestreepte Sergeant Majoor en nog veel meer. Je kijkt je ogen uit.

Daarnaast doen we elke keer ook even de ankercheck. Het anker ligt er nu al de hele tijd prachtig ingegraven bij. Tijdens een check vinden we zelfs ons handvat van de peddel op de dingy terug, die er met een flinke wind vanaf was gewaaid.

Under the Almond tree

This morning... The Vegatable man, under the Almond Tree

This morning… The Vegatable man, under the Almond Tree

De dag begint zeer poetisch met de mededeling dat “The vegetable man under the Almond tree” staat. Elke ochtend luisteren we even naar het cruisersnetje op VHF kanaal 68 voor bijzonderheden. Het wordt meestal geleid door de Fig Tree (waar je ook gratis kunt internetten) en het beperkt zich doorgaands tot het weer en wat er te doen is de komende dagen. Voor ons genoeg!

De Paas regatta gaat voor het eerst van start in de baai en wij kunnen zo vanaf ons bootje de start volgen. Met kanaal 6 stand bye voor de ondertitels 😉 Er zijn maar liefst 5 verschillende klasses; waaronder J24 en cruising 1 & 2 met allemaal cruisers, met hun eigen boot. We zien een Sigma, Van der Stadt,  Freedom (2 masten) en nog veel meer. Daarnaast houden ze ook een race met de double enders, de lokale bootjes.

De schildpadden opvang in Bequia

De schildpadden opvang in Bequia

Na de start van de regatta gaan we naar de kant. We lopen eerst even langs de The Vegetable man en kopen daar wat pompelmoezen. Daarna volgen we de weg naar Spring en de turtle sanctuary. We besluiten te lopen. Even de benen strekken.

Onderweg komen we een aantal moooie huizen en hotels tegen, waaronder The Firefly Plantation met een geweldig uitzicht over de oude plantage. Mooi momentje voor een stop en een soda met lime, want het is best wel een klim en warm!

Tijdens de klim rusten we even uit op de Firefly Plantation

Tijdens de klim rusten we even uit op de Firefly Plantation

Driftwood sculptures van Ben Forgey

Driftwood sculptures van Ben Forgey

De volgende ‘drinkstop’ is bij het Sugar Reef Bequia hotel. Hier kun je in de achtertuin genieten van een geweldig uitzicht op zee. En het hotel is prachtig ingericht met driftwood meubilair van Ben Forgey.

Aan het einde van de weg is de schildpadden Sanctuary, een opvang voor schildpadjes, geleid door een oud visserman uit Bequia. Hij zet de schildpadden meestal na 5 jaar uit. Maar 1 op de 3000 overleeft. Als ze uit het ei kruipen en het water in gaan, drijven ze mee op de stroom richting Cuba omdat ze nog niet sterk genoeg zijn om tegen de stroom in te zwemmen. Ondertussen leven ze van jellyfish. Na 25 jaar keren ze terug in dit stuk van de oceaan, groot genoeg om tegen de stroom in te zwemmen en te paren. De mannetjes herken je aan de staart aan het einde van hun schild.

De kleintjes ...

De kleintjes …

Wij vinden de opvang een beetje te vergelijken met een kinderboerderij. Naast de schilpadden in bassins lopen er geiten en kippen los rond. En als de man ook nog eens vertelt dat hij vroeger als visser op schildpadden heeft gejaagd, geloven wij niet meer zo in zijn goede bedoelingen. Hij heeft gewoon een mooie manier gevonden om na zijn vissersbestaan nog inkomsten te vergaren via de toeristen. Hij vroeg voor eilandbegrippen ook een aardig’ kapitaaltje’ voor de entree (15 EC pp is ongeveer 5 euro per persoon) en er was niet veel meer te zien dan een paar bassins met schildpadjes. Met name de kleine bassins voor de zieke schildpadden was sneu om te zien. De arme beesten konden zich niet eens bewegen, algen daar alleen maar met ingesmeerde vinnen omdat ze elkaar daar hadden gebeten. We vonden de tocht er heen mooier dan de kinderboerderij zelf …

Op de terug weg konden we meerijden met een Duitser die hier woont. oef, wat fijn, dat scheelt ons een flinke klim terug!

Is een ankerbal nou wel of niet handig?

Ons oranje boven ankerballetje...

Ons oranje boven ankerballetje…

Bequia – Het wordt eindelijk drukker in de baai. Zelfs de moorings om ons heen worden allemaal ingenomen. Wij dobberen nog steeds lekker achter ons anker. Alleen ons ankerballetje bezorgd ons wat kopzorgen. Is dit nu wel of niet handig?

Voor- en nadelen van een ankerballetje
Het ankerballetje zit met een lijn aan de beugel van het anker bevestigd. Deze lijn noem je ook wel een tipping line. Het voordeel van een ankerbal is dat je kunt zien waar je anker ligt en mocht bij het ophalen van je anker deze blijven steken, dan kun je met de tipping line het anker kantelen.

Het nadeel is dat andere boten het balletje verwarren met een mooring. Ze denken dat ze er met hun boot aan kunnen liggen. Dat we op het balletje heel groot onze naam hebben geschreven weerhoudt ze hier niet van (we denken nu aan heel groot NO!). Of ze besteden er geen aandacht aan, varen er gewoon over heen of gaan er gewoon pal naast liggen. Het risico wat wij dan lopen is dat de lijn aan onze ankerbal in hun schroef verstrikt raakt en dan trekken ze ons anker uit de grond! Niet echt bevorderlijk voor een plezierige nachtrust…

Tel daar bij op dat we nu op ondiep, helder water en al bijna 2 weken muurvast liggen in het zand. Bij een ankercheck zagen we dat er geen obstakels in de weg liggen die er voor kunnen zorgen dat het anker bij het ophalen kan blokkeren… dus nogmaals de vraag hebben we de ankerbal echt nodig of is het slimmer het weg te halen in een drukke baai?

Heineken Easter Regatta, Bequia

Heineken Easter Regatta, Bequia

Met de dinghy op stap
Het is ook aan de kant ook een stuk drukker geworden en we vinden met moeite een plaatsje aan de dinghy dok. Zelfs in het Frangi Pani hotel is er meer leven! We zien nu zelfs Heineken vlaggen, er is live muziek en de regatta zeilers hebben zich hier verzameld voor een borrel en ze halen hun goodies van de sponsors op (een doos Heineken).

Lobster pizza
Vanavond eten we eindelijk de famous lobster pizza bij Mac’s Pizzaria. We bestellen samen de grootste. Deze is rijkelijk bestrooid met hompen lobster, vers gevangen in de omgeving van Bequia. Finger licking good (again!), zo waanzinnig lekker. Echt een aanrader. De pizza is zo groot dat we een doggy bag meenemen voor de volgende morgen bij het ontbijt (en toen was ie nog steeds lekker)!

Lower Bay

Lower Bay Bequia
Lower Bay Bequia

Vandaag gaan we naar het andere strand aan de baai, Lower Bay beach. Dit strand ligt het verste weg. We pakken de route met de dinghy zo dicht mogelijk langs de kant om niet te nat te worden…. maar het blijft boxen tegen de golven in.

Op de lower Bay heb je The Reef, een populaire bar onder de lokalen en mensen die al wat langer op het eiland wonen. Eindelijk hebben we een tentje gevonden waar wat te doen is! Maar we gaan eerst even chillen on the beach en snorkelen voor het kleine rif. Waar het een groot aquarium met kleine visjes is.

Bequia in beelden

 

Uit de Blabberkombuis: Recept voor Callaloo soep

Calaloo soep, een aanrader!

Calaloo soep, een aanrader!

Bequia Admiral BayAchteraf bezien was dit een culinair dagje. Ik ben begonnen met brood bakken. Daarna zijn we naar de kant gegaan om over de Belmont Walkway te lopen. Dit is een voetgangerspad gebouwd aan de rechter kant van de baai met allemaal lekkere eettentjes en barretjes. Heel gezellig. Tussen de middag hebben we daar eindelijk een callaloo soepje gegeten.

Callaloo kennen we al vanuit Trinidad, maar we hebben het nog niet kunnen eten. Dit was onze kans! Het is te vergelijken met spinazie soep. Wij vonden het heerlijk en terug aan boord heb ik een recept opgezocht. Geen idee of jullie Dasheen en callalloo bladeren kunnen krijgen in Nederland, maar als het zo is, zeker doen. Wij vinden het een aanrader.

Het recept voor Callaloo soep:

  • Koop 12 knollen dasheen en gebruik ongeveer 500 gr van de callaloobladen gesneden. Kun je dit niet vinden dan is spinazie een goed alternatief.
  • 11/2 liter kippenbouillon
  • 1 ui, paar teentjes knoflook naar smaak en 3 sjalotten fijngehakt
  • 1/4 theelepel tijm
  • 120 gr in blokjes gesneden mager zout spek
  • 240 gr krabvlees
  • kokosmelk, ongeveer 6 eetlepels
  • 12 okra’s in schijfjes van ongeveer 1 cm gesneden
  • paar selderijbladeren
  • tenslotte nog wat kruiden: koriander, nootmuskaat, versgemalen peper en Tabasco of de caribische Scotch Bonnet peper (HOT!)

Bereiding

  • Doe alles behalve de krab, de kokosmelk en de okra in een pan en laat het sudderen tot de spek gaar is.
  • Voeg dan de rest toe en laat nog 10 minuten sudderen.
  • Voeg als laatste de kruiden, peper en tabasco toe
  • et voila, een heerlijk soepje!
Kinderen spelen cricket op het strand

Kinderen spelen cricket op het strand

Aan de baai van Port Elizabeth zitten een paar baaien. Links Milford bay, waar lokale kinderen cricket op het strand spelen. Rechts kun je de twee stranden alleen per dinghy bezoeken, of je moet willen zwemmen. Vandaag stat de Princess Margaret Beach beach op het menu. Veroemd naar de britse princes nadat zij het strand bezocht heeft. Aan dit geweldig mooie witte strand zit Jack’s bar, een lounge tent met een prachtig logo. Wij kopen echter een biertje op het strand bij een local die de biertjes verkoopt uit de koelbox.

Princess Margaret Beach

Princess Margaret Beach

Eenmaal terug aan boord moet de pompoen op. Ik maak een heerlijke Marokkaanse stoofschotel en van de rest een heerlijke pompoen soep. Nooit gedacht dat ik me zo met koken zou bezig houden…