Het enige bord dat we wel tegen kwamen …
In de voetstappen van de Engelse dokter Henry Nicholls (hij ontdekte The Boiling Lake in 1875) lopen we vandaag de tocht der tochten op Dominica; een hike van ongeveer 13 km naar the Boiling Lake op een hoogte van 2640 ft. De Boiling lake ligt in het Morne Trois Pitons Park en is het op eennagrootste vulkaanmeer ter wereld. Het grootste warmwatermeer is het Frying Pan Lake en die ligt in de Waimangu Valley nabij Rotorua, New Zeeland.
De tocht wordt als zeer moeilijk aangeduidt in de boeken, maar omdat we nog niet ingedeeld willen worden bij de gepensioneerden (Paul van de Harmattan daagde ons uit), gaan we deze klim aan. We zijn om 6 uur op en om 7 uur pakken we een busje naar het centrum. Daar vragen we naar de stopplaats voor de bus naar Laudat. We krijgen een paar keer te horen dat er geen busje gaat, maar bij doorvragen blijkt dat je tegenover de botanische tuin aan de weg naar Laudat moet gaan staan.
Als je op tijd bent, kun je mee met het busje van ‘Red’, hij rijdt een paar keer per dag naar Laudat. De eerst rit is om 6.30 en de tweede om 9 uur. Voor de eerste zijn we net te laat en op de tweede willen we niet wachten, dat duurt te lang. Dus voor 30 EC pakken we een normale bus die ons wel naar Laudat wil brengen.
Vanuit Laudat moeten we dan nog naar het begin van de trail lopen. Het eerste bord met de aanwijzing naar het pad komen we tegen. Daarna niets meer… en zo vroeg nog geen mens te bekennen natuurlijk… Wel komen we uit bij Titou Gorge, de waterval uit de film Pirates of the Caribbean, waar we gisteren met z’n allen door heen gezwommen zijn, maar we zien geen bord of pad naar The Boiling Lake. Er zit niets anders op dan weer terug lopen naar Laudat en daar de weg te vragen. Het pad blijkt achter de waterval Titou Gorge te beginnen. Dus we lopen weer terug. We zijn al een uur aan het lopen voor we met de werkelijke tocht beginnen… Later blijkt dat de lokale bewoners liever aansturen op een gids naar de Boiling Lake, dus ze zijn erg schaars met borden en aanwijzingen tijdens het pad… sterker nog ze halen ze weg!
Het totale traject kun je opknippen in drie onderdelen:
- Deel 1: van de waterval Titou Gorge naar de Breakfast River
We starten achter de waterval Titou Gorge (op 1,690ft). Via dit pad klimmen we iets meer dan een uur vele trappen op en af, de trappen van de Eiffeltoren zijn er niets bij. Ik denk dat we deze zeker 10 keer op en neer hebben gelopen. Uiteindelijk komen we uit bij de Breakfast River, een rivier met vers drinkwater. Het pad is overigens prachtig en goed onderhouden. Dwars door het tropisch regenwoud. Af en toe hoor je een vogel of een krekel. Je loopt over boomstammen, die erosie voorkomen, en ze geven je ook nog eens goede houvast.
- Deel 2: van de Breakfast River naar de top van The Valley of Desolation
Het tweede gedeelte duurt ook iets meer dan een uur en we lopen nog meer trappen naar boven, steil omhoog naar 2,500ft. Vervolgens krijgen we even ‘een rustig stukje’ op de winderige top op 3,168ft hoogte. We waaien uit ons hemd en lopen met ons hoofd in de wolken!
- Deel 3: Van de Valley of Desolation naar The Boiling Lake
Eenmaal over de top krijg ik de schik van mijn leven als ik vanaf de top naar beneden zo de Valley of Desolation in kijk… We hebben er al meer dan twee uur lopen op zitten (en als je het eerste uur meetelt, zelfs drie uur) en om in The Valley te komen moet je naar beneden… glijden en klauteren langs rotsblokken. Hier en daar is het pad zelfs ingestort. De vallei is prachtig. Dor dat wel, er groeit niets. We zien prachtige kleuren, rookgaten, zwavelbronnen en borrelende moederpoelen. Je hoort het pruttelen en overal komt rook uit. Stukken aarde waar we overheen lopen zijn zelfs warm. Maar het zag er even naar uit dat we de eindbestemming niet gingen halen. We raakten de weg kwijt… zagen geen pad meer verder… Daar zaten we dan op een rotsblok ons boterhammetje met pindakaas te eten en een beetje gedesillusioneerd… geen Boiling Lake. Gelukkig kwam er nog een gids met twee Amerikanen voorbij en hij wees ons de weg. We hadden nog maar 15 minuten te gaan. Je moet er toch niet aan denken dat we die gids niet hadden gezien…. bijna gestrand 15 minuten voor het eindpunt! En daar was ie dan. De Boiling Oake, bijna niet zichtbaar door alle dampende wolken… Maar we hebben hem gezien… Heel even.. En toen moesten we snel weer terug!
- Het laatste deel... de terugweg. Er loopt helaas maar 1 weg naar de Boiling Lake. Het hele pad dat we heen gelopen hebben, moeten we weer terug… Daarnaast moesten we de vaart er in houden. Een race tegen de klok en de duisternis. We wilden niet als laatste achter blijven. En he wilt hier zeker niet rond lopen in het donker en in je uppie, zonder bewegwijzering… Midden in de jungle. Twee groepen waren ons al gepasseerd. En de laatste, ja die met die twee Amerikanen, zaten ons op de hielen. We raakten nog een keer de weg kwijt bij een rivier, die we achteraf drie keer hadden over gestoken, maar de Fransen die languit in de warmwaterbronnen lagen vertelden ons dat we op de goede weg zaten… Pfff gelukkig. We probeerden in de buurt van de gids te blijven, die ons inmiddels weer was gepasseerd. Het RAINforrest heet geen rainforrest, als het ook niet gaat regenen! Dat hoort er gewoon bij, hoe wordt het anders zo groen?!! De paden veranderden in modderpoelen en het werd glibberen en glijden. Gelukkig zat de gids nog steeds vlak voor ons. Hij werkte als een rode lap op een stier. Wij hielden de pas er flink in, ondanks de regen. We wilden hem gewoon niet uit het oog verliezen! Hierdoor verliep de terug weg voor ons een stuk sneller. Dat we heen langzamer liepen kwam trouwens vooral door mij… Ik liep veels te veel te filmen, fotograferen en om me heen te kijken.
Voor de hele tocht staat in principe 6 uur (heen en terug), wij deden er 8 uur over. Aan het einde van de tocht stond de vader van de gids met souvenirs en… een ijskoud biertje! Ahhhhh dat laatste hadden we dik verdiend! Zijn zoon wilde ons wel voor 10 EC extra met zijn taxibusje terug brengen naar onze boot. Daar zeiden we geen nee tegen, wat een mazzel! We moesten er niet aan denken om nu nog terug naar de doorgaande weg te lopen op zoek naar een taxi. Onderweg speelde in de auto keihard Buju Banton, een Jamaaise zanger met het nummer “it’s not an easy road”. Indeed, de weg naar de Boiling Lake was niet makkelijk, eentje voor doorzetters, maar als je het dan gedaan hebt en je zit aan de bar met een lekker koud biertje en de benen omhoog, dan kun je alleen maar super trots zijn! We did it! De Boiling Lake! Gaaf!
O ja dat je niet te licht over het meer en de weg er heen moet denken bewijzen twee recente incidenten. Vorig jaar heeft een man zijn camera laten vallen op de rand van de krater. Een dag later wilde hij hem alsnog van de richel plukken en liet zich zakken. Tijdens het afdalen gleed hij uit en zakte in het borrelende meer. Hij liep ernstige brandwonden op aan zijn onderlichaam en het was nog een hele heisa om hem daar weg te halen. Het tweede incident was een man die verdwaalde. Hij liep op de groep vooruit en werd pas een maand later terug gevonden… No sissy dus dit meer en de tocht er heen!